Blekingsbåt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Blekingsbåt er en robåt fra Blekinge i Sverige. Det er den minste varianten av båttypen blekingsekan. Blekingsbåten var en viktig bruksbåt for blekingeboerne, men den er ikke lengre et vanlig syn i de sørsvenske kysttraktene.

Blekingsbåten[rediger | rediger kilde]

Som den minste varianten av blekingsekan ble den bare kalt «robåt» eller «båten» fordi den ikke er en vanlig seilbåt, men en robåt med to til fire årer. En slik båt hadde en lengde på opptil cirka 14 fot.

Det er uvanlig med seil og mast på denne bruksbåten, som ble benyttet til småfiske, jakt og kommunikasjon på de indre delene av skjærgården og langs kysten. Den fikk også andre navn som for eksempel «jöll», «skräbåt» og «hottebåt».

I likhet med blekingsekan har blekingsbåten også den samme grunnleggende konstruksjon med fire til fem bordganger på hver side av kjølen, et akterspeil som gjorde den til en speilgattede båt, fallende stevner og kort kjøl som stakk dypt ned i forhold til størrelsen. Den ble forvekslet med tjuabåten, som har et akterspeil helt ned til kjølen. Disse har samme funksjonsområde.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]