Blandingskorrosjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Blandingskorrosjon er en korrosjonsprosess i karst som oppstår der vannmasser av ulik opprinnelser blir blandete. Fenomenet bidrar til å forklare hvorfor karstholer i det hele tatt kan dannes på stort dyp, hvor grunnvannet egentlig skulle ha kommet i kjemisk likevekt med bergingsmassen og ikke lenger virke korroderende.

Forutsetningen for blandingskorrosjon er at de to vassmassene har hatt kontakt med miljø med ulikt innhold av karbondioksid (CO2). Dette kan skje ved at den ene vannmassen har infiltrert gjennom jord, som har relativt høyt innhold av CO2, og den andre ikke. Når disse vassmassene flyt gjennom skar sprekker, vil de snart komme i kjemisk likevekt med kalksteinen og ikke lenger virke utvidende på sprekkene. Men dersom disse to vassmassene blir blandete hvor sprekkesystemene krysser hverandre, vil kjemiske reaksjoner frigjøre CO2, slik at vannmassen på nytt kan tære på veggene og danne huler.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Blandingskorrosjon. (2009, 14. februar). I Store norske leksikon. Hentet 17. november 2013 fra http://snl.no/blandingskorrosjon.