Bjørn Endreson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjørn Endreson
Født20. januar 1922
Død12. november 1998 (76 år)
Beskjeftigelse Skuespiller, oversetter
Nasjonalitet Norge

Bjørn Ingermann Endreson (født 20. januar 1922 i Bærum, død 12. november 1998 i Stavanger) var en norsk teatersjef, regissør og oversetter. Han var teatersjef ved Rogaland Teater fra 1960 til 1970.

Han debuterte som forfatter med diktsamlingen Kadens i 1946. Etter hvert skrev han også noen teaterstykker direkte for de teatrene han var tilknyttet som instruktør, og han ovsatte en lang rekke stykker, i tillegg til bearbeidinger. Ved Nationaltheatret oversatte han fem teaterstykker til norsk.

Hans arbeid som regissør på Det norske teatrets Scene 2 av Samuel Becketts skuespill (Slutspel, Krapps siste spole og forskjellige enaktere) hadde bakgrunn i Endresons personlig kontakte med Beckett i Paris, og mange av enakterne som ble oppført på Scene 2, var urframføringer. Pam Gems' musikalen Piaf som ble satt opp på Det norske teatret i 1980 var også oversatt av Bjørn Endreson.

Han nevnes som initiativtakeren til Barneteatret som ble etablert ved Rogaland teater i 1957. Sammen med Elsa Nordvang mottok han i 1988 Teskjekjerringprisen for dette.

Oversettelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]