Bjølseth Caravan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Bjølseth)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjølseth 550

Bjølseth Caravan, var en norsk campingvognprodusent, på Jømna i Hedmark. Fabrikken ble opprettet i 1954 av Edvin Bjølseth og stengte på grunn av konkurs i 2006. Varemerket «Bjølseth Caravan» eies nå av det svenske campingvognmerket Kabe.

Bjølseth Caravan var Norges siste campingvognprodusent. De produserte i tiden fra 1954 til 2006 ca 17 000 campingvogner på det norske markedet. I sin tid ble det eksportert et mindre antall vogner til Sverige og et mindre antall vogner til Saudi Arabia på spesialoppdrag. Selskapet produserte noen få bobiler på 1980- og 1990-tallet.[1]

Deler av virksomheten lever videre i firmaet «Jømna Caravanverksted og deler AS» som drives av tidligere ansatte i Bjølseth Caravan.[2] De holder til i den tidligere serviceavdelingen for Bjølseth Caravan AS.

Historie[rediger | rediger kilde]

Edvin Bjølseth overtok lokalene på Jømna etter sine foreldre på tidlig 1930 tallet. De drev tidligere et møbelsnekkeri her, men senere skulle det bli en arena for caravan i norsk historie som startet i 1954. Ideen om å bygge campingvogner fikk han fra to kamerater som hadde vært på ferie i Europa der de så disse doningene etter veiene. De spurte Edvin om han kunne produsere en slik til dem, svaret var ja. I tillegg bygde han også sin egen vogn og det første året ble det produsert to stykk. Populariteten ble fort stor og oppdragene lot ikke vente på seg, bestillingene økte med de første årene. På denne tiden het campingvognmerket "Hytta".

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]