Biri-madonnaen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Biri-madonnaen i Kulturhistorisk museum i Oslo.

Biri-madonnaen er en polykromert figur av Maria med Jesus-barnet fra 1200-tallet som stod i den gamle stavkirken i Biri. Figuren i eiketre er 112,5 centimeter høy og 46 centimeter bred.

Maria er plassert på en trone, med barnet på sitt venstre kne. Under henne ligger en løve og en drage som symbol på den «ondskapen» hun trår under sine føtter. Barnet holder i en bok i den ene hånden, den andre løfter han til velsignelse og han er kronet, slik som sin mor.

Maria-dyrkelsen var sentral i Norge før reformasjonen i 1537, og det var svært vanlig med madonnaer i kirkene. Da stavkirken ble revet i 1770-årene forsvant figuren, men dukket opp igjen på Kulturhistorisk museum i Oslo i 1864. I dag er Biri-madonnaen utstilt i museet som et av dets viktigste skulpturarbeider fra middelalderen.

I 2010 satte Biri menighetsråd ned en arbeidsgruppe som fikk i oppgave å få laget en kopi av Biri-madonnaen. Arbeidsgruppen bestod av Harald Jacobsen, Gunnar Liven, Knut Sønstegård og Magne Gullord. Med ny teknologi, 3D-skanning, fresing og finskjæring i samarbeid med landets fremste fageksperter lager de en tro kopi av den gamle kulturskatten slik den så ut da den var ny. Søndag 2. februar 2013 ble madonnaen avduket i en seremoni i Biri kirke.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]