Birgitte Christine Kaas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Birgitte Christine Kaas
Kaas (mur), Birgitte C.png
Født2. oktober 1682
Død14. august 1761 (78 år)
Ektefelle Henrik Jørgen HuitfeldtRediger på Wikidata
Far Hans KaasRediger på Wikidata
Søsken Henrik Bielke KaasRediger på Wikidata
Barn Valentin Vilhelm Hartvig HuitfeldtRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lyriker, oversetter, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Birgitte Christine Kaas gift Huitfeldt (født 2. oktober 1682, død 14. august 1761) var en norsk poet og salmeoversetter.

Kaas var en representant for den siste adelen i Norge, og vokste opp og levde i et miljø som var preget av dette. Hun var datter av stiftamtmann i Christiania og i Trondheim Hans Kaas (1640–1700) og barnebarn av Jørgen Kaas, og var gift med generalløytnant Henrik Jørgen Huitfeldt. Selv skrev hun mange dikt og oversatte salmer, men mesteparten av produksjonen hennes, alle de verdslige diktene, gikk tapt da familiens hus brant ned i 1746.

I 1733 besøkte Christian VI Norge. Han hadde med seg sin svigermor, og hun oppfordret Kaas til å bruke diktertalentet sitt «på en gudelig måte». Året etter gav Kaas ut samlingen Nogle aandelige Psalmer. Overs. af det Tydske Sprog paa Dansk af den, Som inderlig begiærer at have udi sit Hierte Bestandig Christi Kierlighed, en samling på 28 salmer hun hadde oversatt. I dag er hun representert med tre oversettelser i Norsk Salmebok og to i Norsk salmebok 2013.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]