Birgitte Christine Kaas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Birgitte Christine Kaas
Født2. okt. 1682[1]Rediger på Wikidata
Død14. aug. 1761[2][1]Rediger på Wikidata (78 år)
BeskjeftigelseLyriker, oversetter, skribent Rediger på Wikidata
EktefelleHenrik Jørgen Huitfeldt (1713–)[3]
FarHans Kaas
SøskenHenrik Bielke Kaas
Helene Sophie Kaas
BarnValentin Vilhelm Hartvig Huitfeldt
NasjonalitetNorge

Birgitte Christine Kaas gift Huitfeldt (født 2. oktober 1682, død 14. august 1761) var en norsk poet og salmeoversetter.

Kaas var en representant for den siste adelen i Norge, og vokste opp og levde i et miljø som var preget av dette. Hun var datter av stiftamtmann i Christiania og i Trondheim Hans Kaas (1640–1700) og barnebarn av Jørgen Kaas, og var gift med generalløytnant Henrik Jørgen Huitfeldt. Selv skrev hun mange dikt og oversatte salmer, men mesteparten av produksjonen hennes, alle de verdslige diktene, gikk tapt da familiens hus brant ned i 1746.

I 1733 besøkte Christian VI Norge. Han hadde med seg sin svigermor, og hun oppfordret Kaas til å bruke diktertalentet sitt «på en gudelig måte». Året etter gav Kaas ut samlingen Nogle aandelige Psalmer. Overs. af det Tydske Sprog paa Dansk af den, Som inderlig begiærer at have udi sit Hierte Bestandig Christi Kierlighed, en samling på 28 salmer hun hadde oversatt. I dag er hun representert med tre oversettelser i Norsk Salmebok og to i Norsk salmebok 2013.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, Norsk biografisk leksikon ID Birgitte_Kaas, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Birgitte_Christine_Kaas[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]