Hopp til innhold

Birganj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Birganj
LandNepals flagg Nepal
Grunnlagt1897
Retningsnummer051
Areal75,24 km²
Befolkning135 904
Bef.tetthet1 806,27 innb./km²
Høyde o.h.92 meter
Nettsidebirgunjmun.gov.np
Kart
Birganj
27°00′00″N 84°52′00″Ø

Birganj (transkriberes også Birgunj) er en by i Nepal. Byen var i 2005 Nepals 5. største, med ei befolkning anslått til 133 244. Birganj er hovedstad i Parsa, som ligger i Narayani sone i Sentralregionen

Med beliggenhet bare 2 km fra grensa til Bihar er den et viktig knutepunkt for handlelen med India. Mye av importen til Kathmandudalen, bl.a. mesteparten av den livsviktige oljeimporten, går over Birganj. Rett over på den andre sida av grensa ligger byen Raxaul, og Raxaul–Birganj er den kanskje viktigste økonomiske inngangsporten til Nepal.

Det er en viktig og raskt voksende industriby. Sukkerrafineri, sigarettproduksjon og fiskeoppdrett er blant de viktigste industriene.

Birganj er den nest største byen i Tarai, Nepals flate og tropiske grenseområde mot India, etter Biratnagar og foran Dharan. Den er typisk for det østlige Tarai, som har Nepals raskest voksende industri og økonomi ved sida av Kathmanduområdet. Økonomien er sterkt prega av handel med og eksport til India. Befolkninga er det som i Nepal kalles madhesi, med språk, kultur og religion felles med inderne på den andre sida av grensa.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]