Binh Xuyen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Binh Xuyens flagg

Bình Xuyen, ofte knyttet til sin beryktede leder general Lê Văn Viễn, var en selvstendig militær styrke i Staten Vietnams hær.

Organisasjonen oppsto på 1920-tallet på grunnlag av en rekke kriminelle grupper under ulike ledere med ulike formål. Under kolonitiden var de under beskyttelse av de hemmelige franske tjenestene, og kunne da organisere et monopol på særlig opiumshandelen i det sørlige Vietnam, mens de også effektivt bekjempet kommunistiske grupper som utfordret deres virksomhet.

På sitt høydepunkt var Binh Xuyen dypt innblandet i organisert kriminalitet i Saigon, og keiser Bảo Đại ga dem i 1955 kontrollen over den nasjonale politistyrken. Statsminister Ngô Đình Diệm i Staten Vietnam forlangte at denne politistyrken skulle komme under kontroll av den nasjonale regjeringen. For å tvinge sitt krav igjennom, gikk Diem 27. april 1955 til militære angrep mot styrkene fra Binh Xuyen, og Staten Vietnams hær slo Binh Xuyen i løpet av en uke. Dette resulterte i at Binh Xuyen ble endelig slått, den private hæren ble lagt ned og politistyrken ble tilbakeført til statlig kontroll.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]