Bilkollektivet i Oslo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bilkollektivet SA
Org.formSamvirkeforetak
Org.nummer874 538 892
Etablert1995
HovedkontorOslo
BransjeBildeling, bilpool, transport, mobilitet
Adm. dir.Arne Lindelien
Nettsidehttps://bilkollektivet.no


Bilkollektivet er et andelslag av medlemmer som eier og drifter en profesjonell bilpark på ca 350 biler, fordelt på over 100 oppstillingsplasser. Bilkollektivet har 3800 medlemmer, som representerer 6000 brukere, et antall som de siste årene har økt med 20 prosent årlig.[1] Bilkollektivet er den nest største bildelingsorganisasjonen i Skandinavia og er med i det Scandinaviske Bilcoop. I 2008 etablerte Bilkollektivet egen avdeling i Stavanger, i 2009 i Kristiansand og i 2010 avdeling i Tromsø.

Bilkollektivet SA har søsterorganisasjonene Bildeleringen Bergen og Trondheim bilkollektiv

Bilkollektivet ledes av direktør Morten Munch-Olsen fra april 2018.[2] Styreleder er Øystein Bakke.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etablert i 1995 i Oslo som et andelslag, som et prosjekt av FIVH, med den hensikt å sikre andelseierne tilgang på et billig og fleksibelt biltilbud. Bilkollektivet ble kjent som Oslo bilkollektiv. I 1999 ble all booking gjort om til å være webbasert for størst mulig fleksibilitet. Andelslaget ble i starten drevet på dugnad, med innleid konsulent til administrasjon, for i dag[når?] å ha en egen administrasjon på elleve personer og en bilpark på over ca 300 biler. Bilkollektivet endret i 2010 selskapsform fra BA til SA, og heter nå formelt Andelslaget Bilkollektivet SA.

Konsept[rediger | rediger kilde]

Bilkollektivet kjøper, leier og leaser et varierende antall biler, av ulik størrelse, for å dekke medlemmenes behov. Ved ferier og travle helger leies det inn ekstra biler, slik at Bilkollektivet i praksis har tilnærmet full dekning.

Medlemmer kan benytte seg av bilene 24 timer i døgnet, og reserverer gjennom et automatisk, nettbasert bookingsystem.

Bilkollektivet samarbeider med andre bildelingsorganisasjoner i Europa. Som medlem av bilkollektivet kan man dermed også leie bil fra Trondheim og Bergen (Bildeleringen).

Alle som har førerkort, er over 23 år og som ikke er nektet forsikring eller straffet etter vegtrafikklovens § 22, kan bli andelseier i bilkollektivet. Andelseier blir man ved å innbetale en gitt sum, som er andelseierkapitalen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]