Bilkollektivet i Oslo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bilkollektivet i Oslo
Offisielt navnBilkollektivet SA
Org.formSamvirkeforetak
Org.nummer874538892
BransjeBildeling, bilpool, transport, mobilitet
Etablert1995
HovedkontorOslo
LandNorge
Adm.dir.Morten Munch-Olsen
Nettstedbilkollektivet.no

Bilkollektivet er et forbrukersamvirke som ble startet i 1995, og har levert bildelingstjenester i over 28 år. Selskapet er i dag en av Norges største leverandører av bildeling. Driften er non-profit med formål om fullt ut å erstatte medlemmenes behov for egen privatbil, samt gjennom dette bidra til en grønnere by og et bedre miljø, med færre biler og mindre unødvendig kjøring.

Med sin lange historie er Bilkollektivet pioneren innen bildeling i Norge, og har vært den aktøren som har betydd mest for utviklingen av et bærekraftig tilbud/etterspørsel-forhold. Det innebærer at selskapet også har bidratt til etablering av flere leverandører, både andre non profit virksomheter (Trondheim og Bergen) samt kommersielle aktører.

Selskapet ser på seg selv som en ideell organisasjon i konkurranse med kommersielle aktører. De skiller seg fra de kommersielle konkurrentene ved å være 100% ærlig mot formålet – uten skjulte agendaer eller motiver: De som genuint jobber for mindre forbruk, mindre unødvendig kjøring, og bedre miljø

Bilkollektivet i Oslo samarbeider med søsterorganisasjonene Bildeleringen i Bergen og Trondheim bilkollektiv

Bilkollektivet ledes av direktør Morten Munch-Olsen fra april 2018.[1] Styreleder er Thomas Berntsen

Historie[rediger | rediger kilde]

Etablert i 1995 i Oslo som et andelslag, som et prosjekt av FIVH, med formål å sikre andelseierne tilgang på et billig og fleksibelt biltilbud.[2] Bilkollektivet ble kjent som Oslo Bilkollektiv. I 1999 ble all booking gjort om til å være webbasert. I 2020 lanserte selskapet sin første app for booking, og i 2021 var alle funksjoner inklusive åpning og lukking av bilene flyttet til appen.

Andelslaget ble i starten drevet på dugnad, med innleid konsulent til administrasjon. Fra begynnelsen av 2000-tallet har foretaket hatt egen administrasjon som per 2023 består av elleve personer med en bilpark på rundt 700 biler. Bilkollektivet endret i 2010 organisasjonsform fra andelslag med begrenset ansvar (BA) til samvirkeforetak (SA). I 2017 ble Bilkollektivet SA kåret til Årets samvirkeforetak.[3]

Konsept[rediger | rediger kilde]

Bilkollektivet kjøper, leier og leaser et varierende antall biler av ulik størrelse for å dekke medlemmenes behov.

Medlemmer kan benytte seg av bilene 24 timer i døgnet, og reserverer gjennom egen app.

Alle som har førerkort, er over 18 år og ikke er nektet forsikring eller straffet etter vegtrafikklovens § 22, kan registrere seg som brukere i Bilkollektivets app.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ny direktør i Bilkollektivet - Bilkollektivet». bilkollektivet.no. Arkivert fra originalen 4. september 2018. Besøkt 4. september 2018. 
  2. ^ «Vedtekter for Bilkollektivet SA - Bilkollektivet». bilkollektivet.no. Arkivert fra originalen 27. februar 2019. Besøkt 27. februar 2019. 
  3. ^ «Bilkollektivet SA Årets samvirkeforetak > Samvirkesenteret». www.samvirke.org. Arkivert fra originalen 28. februar 2019. Besøkt 27. februar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]