Biedermann und die Brandstifter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Biedermann und die Brandstifter med undertittel Ein Lehrstück ohne Lehre er et skuespill av den sveitsiske dramatikeren Max Frisch.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Denne mørke komedien utspiller seg i en by som regelmessig blir angrepet av ukjente brannstiftere. Forkledd som dør-til-dør-selgere klarer de to brannstifterne å narre seg inn i folks hjem hvor de slår seg ned på loftet, og de legger planer for hvordan de skal ødelegge hele huset.

Den sentrale karakteren, en forretningsmann kalt Biedermann, leser en avis-artikkel om brannstiftelse. Han er fullstendig overbevist om at han selv aldri kunne latt seg narre av slike brannstiftere. Men i løpet av bare noen få minutter har en karakter dukket opp og, gjennom en kombinasjon av trusler og overtalelse, overbevist Biederman om å la denne ukjente mannen overnatte på loftet sitt. Etter hvert som stykket utfolder seg, dukker også en annen brannstifter opp. og Før Biedermann kan gjøre noe for å stoppe det er loftet hans fylt med oljefat som er fulle av bensin. Biedermann hjelper dem til og med når det kommer til lunten, og gir dem fyrstikker. Forretningsmannen blir snart en medskyldig i sin egen undergang.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Biedermann und die Brandstifter». Volkstheater (engelsk). Arkivert fra originalen 2. desember 2019. Besøkt 23. april 2020.