Biangbiangnudler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Biáng biáng-nudler

Biangbiangnudler (forenklet kinesisk: Biáng.svgBiáng.svg; tradisjonell kinesisk: Biáng.svgBiáng.svg; pinyin: Biángbiáng miàn), også kalt forenklet kinesisk: 油泼扯面; tradisjonell kinesisk: 油潑扯麵; pinyin: yóupō chěmiàn, er en form for nudler kjent fra provinsen Shaanxi i Folkerepublikken Kina. De propageres som en av «Shaanxis ti forunderligheter» (kinesisk: 陕西十大怪), og beskrives som lik belter eller bukseseler på grunn av sin tykkelse og lengde. Men de er blitt landskjente først og fremst for skrivemåten med kinesiske tegn.

Nudelretten består av brede håndlagede nudler og serveres helst med chilipepper. Den er en vinterrett som passer Shaanxis kalde vintere.

Retten skal stamme fra Xi'ans nære omgivelser, nærmere bestemt fra landsbyen Kangwangcun (kinesisk: 康王村, Kāngwáng Cún) i fylket Huxian (kinesisk: 户县, Hù xiàn). Råstoff er hvetemel, i gamle dager snarere en blanding av to hirsearter, annetsteds bokhvete.

Tegnet for biáng[rediger | rediger kilde]

Biáng i kalligrafisk regelskrift
Biáng i Songskrift

Det kinesiske tegnet for Biáng består av 58 strøk og det er dermed et av de mest komplekse i bruk. Det finnes ikke verken i moderne ordbøker eller i Kangxiordboken.

Tegnet er sammensatt av («tale»; 7 strøk) i midten, flankert av («liten»; 2+3 strøk) på begge sider. Under dette er («hest»; 10 strøk) som i sin tur er flankert av («vokse»; 2×8 strøk). Denne sentralblokken er i sin tur innrammet av («måne»; 4 strøk) til venstre, («hjerte»; 4 strøk) under, («kniv»; 2 strøk) til høyre, og («åtte»; 2 strøk) over. Alt dette er i sin tur innrammet av nok et lag skrifttegn, nemlig («tak»; 3 strøk) over og («gå»; 4 strøk) som bukter seg fra venstre og under.

Tegnets opprinnelse er uklar. Én versjon vil at tegnet ble utviklet av Qin-dynastiets statsminister Li Si (280-208 f.Kr.). Men ettersom det ikke finnes i Kangxiordboken kan det vel tenkes at det er et betydelig yngre tegn.

På restauranter og i deres menyer benyttes tegnet fullt ut, også ettersom skrifttegnet er en viktig attraksjon i seg selv. Men i computergenerert skrift benyttes noen lydlignende enklere erstatningstegn, som 棒棒麵 (bàngbàng miàn) eller 梆梆麵 (bāngbāng miàn).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]