Biên Hòa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Plasseringen av Bien Hoa flybase, nordvest for Ho Chi Minh-byen

Bien Hoa er en by i Dong Nai-provonsen i Đông Nam Bộ-regionen i det sørlige Vietnam. Byen hadde i 2015 1 104 495 innbyggere,[1] og er dermed en av landets største byer. Bien Hoa ligger ved Dong Nai-elva, 32 km nordvest for Ho Chi Minh-byen. Den er et viktig trafikknutepunkt for vei og jernbane.

Som det aller meste av landsdelen Cochinkina er Bien Hoa i et område som ble erobret av vietnameserne fra khmerene først omkring 1700-årene.

Byen vokste til å bli en forstad til Saigon etter Den første indokinesiske krig da titusenvis av flyktninger, særlig katolikker fra Nord-Vietnam bosatte seg her etter å ha blitt evakuert fra de kommunistiske makthaverne under Operasjon Passage to Freedom. Under Vietnamkrigen var flyplassen ved Bien Hoa en av de største og viktigste amerikanske flybasene. Dette gjorde at befolkningen ofte ble utsatte for angrep av bombekastere og andre våpen.[2][3] Dette var også stedet for de første amerikanske soldatene ble drept under Vietnamkrigen, allerede i 1959.[4]

I 1968 og senere ble mange foreldreløse barn fra et katolsk barnehjem i Bien Hoa bragt til adoptivforeldre i Norge. Dette var den første vietnamesiske «innvandring» til Norge; selv om den hadde sammenheng med krigen, var den vesensforskjellig fra den senere strøm av båtflyktninger da den ble organisert innenfor et styrende, sørvietamesisk stre, og ikke som følge av flukt fra krig og nye seierherrer.

Etter krigen opplevde området en stor tilbakegang, fram til myndighetene innførte en ny politisk linje, Doi Moi også kalt «sosialisme-orienteert markedsøkonomi», som gjorde det mulig med nye økonomiske etableringer. Dette trakk seg utenlandsk kapital, og området ble raskt industrialisert.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]