Betacam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sony Betacam SP-kamera Digital 1000.
Sony Betacam-SP VTP BVW-65 videobåndopptaker.
Betacam og VHS
Betacam SP L (topp), Betacam SP S (venstre), VHS (høyre).
Tidlig utgave av betacamkassetter kan brukes om hverandre med betamax, men opptakene er ikke interkompatible.

Betacam er en serie med videobåndprodukter utviklet av Sony fra 1982 og utover for proffmarkedet. Båndene er en halv tomme brede. I dagligtale brukes «betacam» for å referere til kamera, bånd, og videospiller som støtter formatet så vel som formatet selv.

Kassettene til alle Betacam-utgaver, fra (vanlig) Betacam til Digital Betacam har de samme fysiske dimensjonene, slik at tapebiblioteker og lagringsløsninger ikke trenger å skiftes ut når man skifter format.

Kassettene kommer i størrelsene S og L. Kameraer kan kun bruke S-kassetter mens de aller fleste videobåndopptakere kan bruke begge typer. Fargene på kassettene og omslaget er forskjellig for kasset-typene. Det finnes også en mekanisk nøkkel som forteller videobåndopptakerne hvilken type kassett som brukes.

Formatet tok over for 3/4-tommerformatet U-Matic som Sony hadde introdusert i 1971. I tillegg til bedre bildekvalitet, førte løsningen med integrert kamera og opptaker i en enhet til at formatet ble raskt tatt i bruk av nyhetsformidlere.

Selv om Betacam fremdeles er populært i felten og for arkivering, har diskbaserte produkter, som Multi Access Video Disk Recorder, ført til at det har blitt faset ut i studiomiljøer.

Digital Betacam[rediger | rediger kilde]

Digital Betacam, ofte kalt Digibeta, er digitalutgaven av Betacam. Digital Betacam gir veldig god bildekvalitet - video komprimeres 3:1 (4:2:2 DCT-90 mbit kompresjon), mye mindre enn DV som opererer med 5:1 kompresjon.(4:2:0 DCT 25mbit kompresjon)