Besti flokkurinn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Besti flokkurinn (Det beste partiet) er et politisk partiIsland. Partiet er et protestparti som stilte til lokalvalget i Reykjavík 29. mai 2010. Partiet ble det største med en oppslutning på 34,7 prosent av stemmene, mens det hittil største partiet, konservative Sjálfstæðisflokkurinn (Selvstendighetspartiet) fikk 33,6 prosent av stemmene.[1][2]

Grunnlegger og partileder er skuespilleren, komikeren og skribenten Jón Gnarr.

Partiet ble etablert i november 2009, og har fra første stund erkjent at en ikke vil gjøre noe med egne valgløfter. Partiet mener de andre partiene er korrupte, så partiet lover å være åpent korrupt.

Den politiske plattformen er å stanse korrupsjon og øke åpenheten, fjerne all gjeld, gratis buss for studenter og tapere, gratis svømmehaller og håndklær og å stevne alle som var ansvarlige for finanskollapsen som har rammet Island hardt.

Lokalvalg 2010[rediger | rediger kilde]

Lokalvalget til Reykjavik bystyre var partiets første valgdeltagelse. Av tilsammen 15 representanter til bystyret vant partiet 6 representanter med en oppslutning på 34,7 prosent. Byens til nå største parti, Selvstendighetspartiet, gikk kraftig tilbake med 9,3 prosent og mistet 2 av sju representanter med en oppslutning på 33,6 prosent.

De to regjeringspartiene på Island, Samfylkingin og Vinstrihreyfingin – grænt framboð, merket også velgernes vrede, men henholdsvis 8,3 og 6,4 prosent tilbakegang til 19,1 og 7,1 prosent, som holdt til 3 (-1) og 1 (-1) representant.

Opposisjonspartiet Framsóknarflokkurinn mistet sitt ene mandat, etter en tilbakegang på 3,6 prosent til 2,7 prosent.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Ersterne lenker[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]