Hundeutstilling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Best in Show»)
artikkelen inngår i
«serien om tamhunden»

Baltisk vinner-utstilling i Tallinn, 2009
Andre artikler om hunder
Generelle artikler
Artikler om brukshundtyper
Artikler om hundegrupper
Artikler om hunderaser
Artikler om hundesport
Artikler om hundeforeninger
Artikler om hundeskoler
Lister over hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

En hundeutstilling eller et hundeshow er en begivenhet der hunder og hundeeiere (herunder også såkalte handlere, de som håndterer hundene i showringen) konkurrerer om å bli beste hund - Best in Show. Hundene presenteres for kvalifiserte dommere som, opp mot en vedtatt rasestandard for den aktuelle hunderasen, bedømmer hvor rasetypiske hundene er i forhold til denne. Den første norske hundeutstillingen ble avholdt i 1877 og ble arrangert av Norsk Jæger- og Fiskerforening.

I Norge er det Norsk Kennel Klub (NKK) som er nasjonalt stambokregister for hunderasene. NKK arrangerer hundeutstillinger både på nasjonalt og internasjonalt plan. NKKs første hundeutstilling fant sted i 1898, samme året som klubben ble innstiftet. Nasjonale utstillinger arrangeres vanligvis i regi av raseklubbene eller lokale hundeklubber. På NKKs internasjonale utstillinger er det vanligvis påmeldt cirka 1 000-3 000 hunder, og på NKKs «Norsk Vinner» («Nordisk Vinner») enda flere. Arrangementet Nordisk Vinner alternerer mellom de nordiske stamboksregistrene.

Crufts Dog Show regnes som verdens mest prestisjefylte hundeutstilling og arrangeres hvert år i regi av The Kennel Club i Storbritannia. Første gang Best in Show ble arrangert var i 1928, da greyhounden Primley Sceptre vant.[1] I 2002 vant den norske storpuddelen Nord. Ch. Topscore Contradiction, eid av familien Glenna, den prestisjefylte konkurransen.[1] I 2005 var det påmeldt ca. 21 000 hunder, og utstillingen hadde ca. 120 000 besøkende.

Bedømming[rediger | rediger kilde]

Alle raser bedømmes hver for seg. Innenfor hver rase konkurreres det innenfor en rekke klasser avhengig av alder. Juniorklasse (9-15 mnd), Åpen Unghundklasse (15-24 mnd), Brukshundklasse ( Hunder med beståtte brukshundkrav fra 9 mnd og oppover), Åpen klasse (24 mnd og oppover), Championklasse (hunder med en eller flere Championat-titler), Veteranklasse (Hunder eldre enn 8 år). Også hanner og tisper konkurrerer hver for seg i de respektive klassene.

Den grunnleggende bedømmingen plasserer de deltagende hundene på en plass i forhold til standarden, det være seg 1. plass, 2. plass, 3. plass og 4. plass i hver klasse. Deretter deler dommer ut CK - CHAMPION KVALITET til de hundene hen mener er av slik kvalitet. Alle som har oppnådd CK skal så konkurrere om å bli beste hannhund/tispeklasse, og vinneren får tildelt cert - sertifikat.

Cert er et bevis på at hunden fortjener tittelen Utstillingschampion. Hunder som oppnår 3 cert, hvorav minuimum 1 cert er fra NKK-utstilling kan få tittelen norsk utstillingschampion (N UCH).

I beste hannhund og tispeklasse skal 4 hunder plasseres 1. til 4. plass. Deretter konkurrerer beste hannhund og beste tispe om å bli best i rasen (BIR). Taperen av BIR får tittelen best i motsatt kjønn (BIM).

Vinnere av best i rasen går videre til konkurransen om å vinne tittelen best i gruppen (BIG), og gruppevinnerne går videre til å konkurrere om tittelen best in show (BIS), som er den mest prestisjefylte tittelen en hund kan vinne på ethvert hundeshow. På veien dit konkurrerer man imidlertid om flere andre titler, som tittelen for beste unghund, beste hannhund, beste tispe, beste veteran, beste kull, beste juniorhandler m.m.

Annet[rediger | rediger kilde]

Hundeutstillinger inneholder gjerne også konkurranser i agility og lydighet. Også innenfor disse kategoriene konkurreres det på omtrent de samme premisser, hva championat angår.

Reglene for premiering er/kan være ulike mellom de forskjellige rasene. F.eks. inngår det også en praktisk del i premieringen av jakthunder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Crufts Best in Show Winners since 1928 Arkivert 30. oktober 2016 hos Wayback Machine.. The Kennel Club. Besøkt 2016-10-30

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]