Bessie Coleman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bessie Coleman
Bessie Coleman, First African American Pilot - GPN-2004-00027.jpg
FødtElizabeth Coleman
26. januar 1892
Atlanta, Texas, USA
Død3. april 1926 (34 år)
Jacksonville, Florida, USA
Utdannet ved Langston University
Beskjeftigelse Flyger
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Kvinnenes æresgalleri i USA (2001), Women in Aviation, International, National Aviation Hall of Fame

Elizabeth «Bessie» Coleman (født 26. januar 1892 i Atlanta, Texas, død 30. april 1926 i Jacksonville, Florida) var en amerikansk flypioner.

Etter å startet som bomullsplukker og vaskehjelp i de amerikanske Sørstater ble hun pioner i flygningens tidlige historie. Hun flyttet til Chicago hvor hun tok et kurs i manikyr, fikk arbeide i en frisørsalong og derefter et bedre betalt arbeide som sjef på en chilibar.

Inspirert av blant Anna Harriet Quimbys spektakulære flygning over den Engelske kanal bestemte hun seg for å lære å fly. Da ingen flyskole i USA ville ta imot henne som elev, studerte hun fransk på en kveldsskole og reiste derefter til det mer liberale Frankrike.

Etter syv måneder på Ecole D'Aviation des Freres Caudron i Le Cretoy fikk hun det første flysertifikat, som noen gang er utstedt til en afroamerikansk kvinne av Fédération Aéronautique Internasjonale.

For å tjene penge til flyveskole for fargede kvinner i USA, som hun drømte om, ble hun kunstflyver og ga opvisninger i samme slag som luftbårne sirkuskunster de såkalte barnstormer.[1].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Barnstormers er betegnelsen på flyvende sirkusartister som i første halvdel av 1920-tallet utførte kunster enten med flyet eller med sin egen person.