Bessie Coleman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bessie Coleman
Bessie Coleman, First African American Pilot - GPN-2004-00027.jpg
FødtElizabeth Coleman
26. januar 1892
Atlanta, Texas
Død30. april 1926 (34 år)
Jacksonville
Utdannet ved Langston University
Beskjeftigelse Flyger, menneskerettsaktivist
Nasjonalitet USA
Utmerkelser National Women's Hall of Fame (2001), Women in Aviation, International, National Aviation Hall of Fame

Elizabeth «Bessie» Coleman (født 26. januar 1892 i Atlanta, Texas, død 30. april 1926 i Jacksonville, Florida) var en amerikansk flypioner.

Etter å startet som bomullsplukker og vaskehjelp i de amerikanske Sørstater ble hun pioner i flygningens tidlige historie. Hun flyttet til Chicago hvor hun tok et kurs i manikyr, fikk arbeide i en frisørsalong og derefter et bedre betalt arbeide som sjef på en chilibar.

Inspirert av blant Anna Harriet Quimbys spektakulære flygning over den Engelske kanal bestemte hun seg for å lære å fly. Da ingen flyskole i USA ville ta imot henne som elev, studerte hun fransk på en kveldsskole og reiste derefter til det mer liberale Frankrike.

Etter syv måneder på Ecole D'Aviation des Freres Caudron i Le Cretoy fikk hun det første flysertifikat, som noen gang er utstedt til en afroamerikansk kvinne av Fédération Aéronautique Internasjonale.

For å tjene penge til flyveskole for fargede kvinner i USA, som hun drømte om, ble hun kunstflyver og ga opvisninger i samme slag som luftbårne sirkuskunster de såkalte barnstormer.[1].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Barnstormers er betegnelsen på flyvende sirkusartister som i første halvdel av 1920-tallet utførte kunster enten med flyet eller med sin egen person.