Bernal Diaz del Castillo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bernal Diaz del Castillo (født en gang mellom 1492 og 1498, død 1584) var en erobrer under den spanske erobringen av Amerika.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Bernal Diaz del Castillo ble født i Medina del Campo i Spania antageligvis mellom 1492 og 1498.[1] Han ble født inn i en fattig familie, og hadde dermed lite utdannelse. Han kunne derimot lese og skrive, noe som tyder på at han hadde blitt utdannet noe.

Ekspedisjon til "Den nye verden" og forsvarer av conquistadorene[rediger | rediger kilde]

Diaz reiste over til Amerika i 1514 i håp om få ta del i erobringen av Tierra Firme, dagens Panama. Denne ekspedisjonen var ikke spesielt vellykket for Diaz, og det var heller ikke ekspedisjonen til Yucatán, i dagens Mexico, som han deltok i 1517.

Diaz er mest kjent for å vært delaktig i erobringen av Mexico under kaptein Hernán Cortés, og dermed for å ha vært med på å styrte Aztekerriket.

Videre er han kjent for å ha forsvart koloniseringsprosessen av Mexico, som i hans samtid ble sterkt kritisert særlig av Bartolomé de las Casas´ verk En kort framstilling av ødeleggelsen av (Vest) India. Et annet verk som også inspirerte Diaz til å forsvare hendelsene han hadde vært med på, var biografien til Cortés som var blitt skrevet av en annen av de spanske erobrerne som var delaktig under erobringen av Mexico, Francisco Lopéz de Gómara. Diaz var svært uenig i Gómaras fremstilling av hendelsene, noe som inspirerte ham til å skrive Historia verdarera de la conquista de la Nueva España, eller Den ekte historien om erobringen av Nye Spania. Dette verket var ferdigstilt i 1568, men ble ikke publisert før i 1632. Hendelsene verket beskrev fant sted mellom 1519 og 1521.[2] Verket ble derimot ikke påbegynt før på 1550-tallet, da Diaz var over 70 år gammel.

Dette verket fremstilte de spanske erobrerne mer som helter enn som brutale og nådeløse slik de ble fremstilt av mange andre som beskrev den tidlige spanske koloniseringen. Verket regnes som en av hovedkildene til erobringen av Mexico, ettersom det gir en kronologisk oversikt over hendelsene som fant sted under erobringsprosessen.

Guvernør av Guatemala[rediger | rediger kilde]

Diaz returnerte til Spania to ganger etter å ha reist til Amerika, men levde ut sine dager i Guatemala som guvernør av byen Santiago de los Caballeros.[3] Han døde 2. eller 3. januar 1584 i Guatemala. Manuskriptet til Historia verdadera de la conquista de la Nueva España ble sendt til Spania etter Diaz´ død, og videre publisert i 1632 etter å bli redigert nok til å være godkjent av den spanske sensuren. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Diaz Bernal, The conquest of New Spain, oversatt av J. M. Cohen, Penguin Books, London, 1963.
  • Diaz Bernal, Historia verdarera de la conquista de la Nueva España, Plaza Editorial Inc., USA, 2011.  

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Díaz del Castillo, Bernal (1963). The Conquest of New Spain. London: Penguin Books. 
  2. ^ Díaz del Castillo, Bernal (2011). Historia verdadera de la conquista de la Nueva España. USA: Plaza editorial inc. 
  3. ^ Díaz del Castillo, Bernal (1963). The conquest of New Spain. London: Penguin Books.