Berlinisch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Berlinisch (standardtysk: Berlinerisch) er en dialekt som hører til dialektgruppen i Berlin-Brandenburg. Den blir snakket i Berlin og omegn.

Berlin var et av de første østnedertyske områdene hvor man gav avkall på det østnedertyske språket som skriftspråk, omkring 1500, og senere også som dagligspråk. Dermed oppstod den første høytyske dialekten med klar middeltysk basis og sterkt nedertysk substrat. Først i nyere tid har denne høytyske dialekten begynt å fortrenge det østnedertyske språket på landsbygden utenfor Berlin. På slutten av 1800-tallet ble det fremdeles snakket nedertysk og blandingsformer i utkanten av dagens Berlin.

Fortrengelsen av nedertysk henger trolig bl.a. sammen med en kontinuerlig innvandring av folk fra andre deler av Tyskland. Fra dialektene i Berlins omland har Berlin-dialekten likevel overtatt mange nedertyske ord, som ick, det, wat, doof. Ettersom Berlin alltid har vært et senter for handel, transport og et mål for immigrasjon har Berlin-dialekten også blitt påvirket av fransk (etter at hugenottene kom til byen var en tredjedel av befolkningen fransk), hebraisk (hovedsakelig 15-1600-tallet), jiddisch (18-1900-tallet), polsk og tsjekkisk (siden 1400-tallet), russisk (18-1900-tallet) og hollandsk.