Bergenstoget plyndret i natt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bergenstoget plyndret i natt
Forfatter(e)Nordahl Grieg, Nils Lie
SjangerKomedie, krim
Utgitt24. mars 1923

Bergenstoget plyndret i natt (opprinnelig Bergenstoget plyndret inat!) er en roman fra 1923 av psevdonymet Jonatan Jerv. Boken ble filmatisert som stumfilm i 1928.

Jonatan Jerv er et fellespsevdonym for lyrikeren Nordahl Grieg og Nils Lie, senere kjent som forlagskonsulent og oversetter. Nordahl Grieg hadde nettopp utgitt diktsamlingen Rundt Kap det Gode Haab som ikke hadde gitt ham store inntekter. Vennen Nils Lie, som også var student og fattig hybelboer i Kristiania, var på let etter å finne på noe som kunne sikre dem en liten inntekt. Tanken om en kriminalroman vokste fram, og de to vennene skrev annet hvert kapittel. Det møttes på en kafé i Hegdehaugsveien hver ettermiddag og leste for den andre bokens nyskrevne kapittel.

For å lansere boken fikk de drahjelp av Nordahls bror Harald, som var tiltrådt i Gyldendal, og som tok i bruk nye og utradisjonelle reklamemidler for å lansere boken. Da boken ble lansert lørdag før palmesøndag i 1923 annonserte Gyldendal utgivelsen med en stor overskrift på avisenes førstesider som om det var en nyhetsoverskrift, men med et lite (avert) under, noe som ikke ble lagt merke til, og avisene ble nedringt av fortvilte mennesker som hadde familie og venner med toget.

Fortellingen ble filmatisert i 1928 med Aud Egede-Nissen i en av hovedrollene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]