Hopp til innhold

Bergens Svømme Club

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bergens Svømme Club
BSC
Nettsidehttps://www.bsc1908.com/
Idrettsgren(er)Svømming
ForbundNorges Svømmeforbund
LandNorge
By/kommuneBergen
Administrasjon
Daglig lederHanne-Guri Arnesen

Bergens Svømme Club (BSC) er Norges eldste svømmeklubb og ble stiftet 7. juli 1908 av åtte unge entusiaster, blant dem styreleder Alf Knag.

Klubben er i dag Bergens største svømmeklubb med over 1300 medlemmer. BSC er medlem av Norges Svømmeforbund og tilbyr kjerneaktivitetene konkurransesvømming, masterssvømming og svømmeskole etter modellen Norges Svømmeskole.

Ved stiftelsen var svømmesporten en utendørs sport. På Vestlandet strakk sesongen seg over maks 4 måneder. Treningen fant sted primært i Sydnes Sjøbad, men også i Konsulbukten i Nordåsvannet. Med disse begrensede treningsforhold gjorde BSC seg lite bemerket på det nasjonale plan. Men under de berømte Vågsløpene i Bergen havn var entusiasmen stor og flere tusen tilskuere bivånet denne årlige svømme utskeielsen!

Klubben gikk inn i en ny fase med det sportslige gjennombruddet for BSC i 1960 ved åpningen av et innendørs 25m basseng, nemlig Sentralbadet. De forutseende i BSC ansatte en ny, internasjonal trenerkapasitet. Dette kombinert med et helårlig treningstilbud resulterte i at BSC dominerte norsk svømmesport til midten av 70-årene.

Fra 1980 til 1983 falt medlemstallet, noe som hadde sammenheng med at Sentralbadet var stengt i en lang periode. - Men fra 1984 og utover opplevde BSC en solid fremmarsj. Innenfor klubbledelsen ble der en ny giv og med større oppmerksomhet omkring rekrutteringsarbeidet. Trenersiden ble mere profesjonell og ikke minst mere stabil.

Fra 1993 har klubbens styre satset på profesjonalisering, først på sportslig side, siden innen svømmeskolen og i den senere tid også i det administrative leddet. I 1995 ble Flemming Skov Jensen ansatt som sportslig leder (noe han er fremdeles!!.) BSC hadde fått en sportslig leder med høy utdannelse, internasjonal erfaring og gode pedagogiske egenskaper. - BSC fikk solid sportslig fremgang og har i stor grad dominert norsk svømming de siste årene.

Klubbens satsing har gitt resultater og BSC var representert i OL 2008 med svømmeren Gard Kvale og i OL-2012 med Lavrans Solli

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Jacob T. Larsen (2008): BSC i hundre: landets eldste svømmeklubb: 1908-2008.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]