Bergen ungdomshjem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Herman Grans vei 1 på Laksevåg

Bergen ungdomshjem var en fylkeskommunal institusjon for barn og unge, etablert på Laksevåg i Bergen i 1971. Institusjonen var en videreføring av Ungdomshjemmet Solstreif, opprettet i 1964 og Bergens kommunale Ungdomshjem som overtok driften i 1971/1972. Hjemmet holdt til i Herman Grans vei 1 på Laksevåg i Bergen. Ungdomshjemmet ble avviklet i 1999.

Ungdomshjemmet Solstreif var en privat virksomhet, initiert av tidligere Laksevåg kommune. I utgangspunktet var tilbudet myntet på unge, relativt veltilpassede jenter. Men det viste seg raskt at barn med stor og komplisert problematikk ble plassert på hjemmet. Ungdomshjemmets bygninger ble reist i 1964, og utformet som en stor enebolig tilpasset 12 beboere og 3 ansatte. Bestyrerinnen hadde egen leilighet. I andre etasje var det ett betjeningsrom, seks enkeltrom og tre dobbeltrom. Senere ble dette til åtte enkeltrom og to dobbeltrom. Bruttoarealet var på 144 kvm.

Det var barnevernsnemnda som plasserte barn i ungdomshjemmet, og barna kunne komme fra ulike steder i omegnen. Det viste seg raskt at de unge hadde større adferdsproblemer enn man hadde regnet med. Et gjennomgående trekk var også problemene med å skaffe tilstrekkelig kvalifisert personale. Fra 1964 og fram til 1971 hadde hjemmet hatt fire forskjellige styrere.

Ungdomshjemmet ble solgt til Bergen kommune i 1971, og gjenoppstod som Bergen kommunale ungdomshjem i 1972. Institusjonen var på dette tidspunktet beregnet for inntil 9 jenter og gutter mellom 13 og 20 år, som hadde tøffe oppvekstvilkår og i mange tilfeller lav sosial tilpasningsevne. Det var fortsatt vanskelig å skaffe kvalifisert personale og gode økonomiske rammer. Hjemmet ble derfor midlertidig nedlagt i juni 1974, og åpnet igjen først i april 1975. Det ble da ansatt mer kvalifisert personale for å møte ungdommenes store og sammensatte problemer. Likevel var det en tendens at personalsituasjonen var preget av midlertidige ansettelser og stort gjennomtrekk.

Det er uvisst om det ble drevet noen form for undervisning på ungdomshjemmet før Bergen kommune overtok driften etter 1971. Men det ble ansatt to lærere med lærerutdanning i 1972, og disse var underlagt skoleadministrasjonen i kommunen. Denne ordningen varte til 1974, og etter den tid fikk elevene skolegang utenfor ungdomshjemmet.

Bergen kommune driftet hjemmet fram til 1980, da Hordaland fylkeskommune overtok. Fra 1980 het hjemmet Bergen ungdomshjem. Fra oppstarten i 1964 og fram til 1971 finnes det lite bevart dokumentasjon om ungdomshjemmet. Arkivmateriale som dokumenterer virksomheten finnes ved Bergen byarkiv (materiale mellom 1971 og 1980), Hordaland fylkesarkiv (mapper på ungdommene), Statsarkivet i Bergen, Sosialdepartementet og Riksarkivet.

Kilder[rediger | rediger kilde]