Bergen Brannkorps Idrettslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bergen Brannkorps Idrettslag er et idrettslag i Bergen, stiftet 7. oktober 1923, under Bergen brannvesen. Ifølge lagets lover var formålet med laget å drive idrett og fremme godt kameratskap. Laget er fremdeles aktivt, med både gamle og nye idrettsgrener.


"Endel af Bergens Brandkorps mandskaber enedes om i oktober maaned 1918 at agitere for, at faa stiftet en Idrætsforening under korpset. Efter at ha bragt i erfaring at cirka 25 mand var stemt for foretagendet, besluttedes at beramme et møte den 9de november 1918 for at diskutere saken."

Historie[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Allerede i 1918 hadde de prøvd å etablere et idrettslag, men uten stor suksess. På grunn av vanskelige permisjons- og treningsforhold tok interessen og viljen fort slutt. Det ble fornyet interesse i 1920-årene da branningeniør Sontum opprettet en vandrepokal som det ble konkurrert om på øvelsestomten på Nygårdstangen. Det ble konkurrert i grenene korte løp, sprang, kulestøt og "tårnløp." Laget hadde i første omgang 45 medlemmer under ledelsen av formann Jens Jensen, som blir beskrevet som sjelen i laget.

En møter brannmennene i skisporet, i hoppbakken, på fritidsarenaer, i terrengløypen, i bordtennishallen og selvsagt på fotballbanen, der de allerede i 1939 erobret sitt første bedriftsmesterskap.

Bergen Brannkorps Idrettslags hytter[rediger | rediger kilde]

Det første hyttekjøpet, 1925-1950. Fotograf Odd Klæbo ca. 1950

Bergen Brannkorps Idrettslag gikk allerede i 1925 til anskaffelse av en hytte i byfjellene i Bergen. Hytten lå ved Ranen nordøst for Rundemanen. De gav hytten det passende navnet "Flammen" (1925 - 1950). Kildene oppgir grunnen til hyttekjøpet å være brannfolkene i Bergen brannvesens lange vakttjeneste. Tjenesten gjorde at de følte seg innestengt og hadde behov for friluftsliv. Dette behovet samlet medlemmene til felles turer på fridagene, og resulterte altså i kjøpet av hytten.

Flammen ble en sentral plass for lagets idrettsutfoldelser. Den ble for eksempel brukt i forbindelse med de årlige skikonkurransene mot politiets idrettslag, og gav idrettslaget inntekter ved salg av forfriskninger i tilknytning til andre skikonkurranser i området, bl.a. ved åpningen av Bergensbakken 20. februar 1938.

De to neste hyttekjøpene, henholdsvis "Dorgeskjæret" (Breiviken, 1935 - 1979) og "Storlien" (1950 - 1960), var resultat av tilknytningen til vann for førstnevnte og nærhet til skieldoradoet som åpenbarte seg på Kvamskogen i etterkrigstiden for sistnevnte.

I dag er de tre første hyttene historie for Bergen Brannkorps Idrettslag. I stedet er de stolte eiere av en stor og innholdsrik hytte på vossesiden av Hamlagrø bygget av dem selv, og igjen med det passende navnet "Flammen."

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Side fra hyttebok fra Hamlagrø

Arkivet etter Bergen Brannkorps Idrettslag er avlevert Bergen Byarkiv, A-3913 Bergen Brannkorps Idrettslag. I arkivet kan en vente seg å finne møtebøker, materiale vedrørende lagets hytter, årsberetninger fra de ulike idrettsgrenene, idrettsmerker, diplomer, sanghefter, materiale vedrørende innsamling til Romania, diverse foto, avisutklipp etc.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Brekke, Kristine Tvedt: "Liv i Flammen." I Fra gutteklubb til kvinnesak. Ferie- og fritidsminner fra arkivet. Bergen Byarkivs skriftserie A, nr. 8. 2009
  • Fossen, Anders Bjarne: "Ildens herre byens tjener Bergen Brannvesen 1963 - 1988." Bergen 1988