Berdsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Panorama over Berdsk
Katedral i Berdsk
Berdsks byvåpen

Berdsk (russisk: Бердск) er en by i Novosibirsk oblast i Russland. Den ligger rundt 30 km sør for Novosibirsk. Innbyggertall: 90 700 (2005 est.), 88 445 (folketelling 2002), 79 252 (folketelling 1989).

Byens opprinnelige territorium ble oversvømt av Novosibirsk-reservoaret (også kjent som Obhavet) i 1957.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første bosetningen ble nevnt i årene 1713–1718, da russerne bygde en festning ved samløpet mellom elvene Ob og Berd. Berdsk er dermed betydelig eldre enn den langt mer kjente nabobyen Novosibirsk. Berdsk fikk innvilget bystatus i 1944.

På 1950-tallet ble byggingen av et stort vannkraftverk igangsatt ved Novosibirsk. Dette medførte at Berdsk, som lå under vannivået på det nye reservoaret, måtte flyttes. Mellom 1954 og 1957 ble bygningene i byen flyttet til et nytt sted, og det er nå bare en liten del av den opprinnelige byen igjen på sin opprinnelige beliggenhet.

I sovjettiden ble Berdsk symbolisert av tre virksomheter: Radiofabrikken, den elektromekaniske fabrikken og den kjemiske fabrikken. De siste to har også overlevd tiden etter Sovjetunionens fall. I tillegg har det kommet til bedrifter innen næringsmiddelindustrien.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Flag-map of Russia.svgDenne Russlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.