Hopp til innhold

Berar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Berar mellom Hyderabad i sør og Central Provinces i nord og øst. Kart fra 1903

Berar var en provins i Britisk India i det som nå er delstaten Maharashtra i India. Den hadde i 1901 en befolkning på 2 754 016 og en flate på 45 869 km².

Berar tilhørte nizamen av Hyderabad, som i 1853 avsto inntektsrettighetene og dermed administrasjonen av provinsen til det britiske Ostindiakompaniet, mot at dette opprettholdt en militærstyrke til beskyttelse av Hyderabad. Berar var ettertraktet på grunn av de rike bomullsavlingene.

Berar ble et stridstema mellom britene og nizamen av Hyderabad, som hevdet fortsatt suverenitet over Berar. Provinsen ble sagt å være under britisk administrasjon på vegne av nizamen. I 1903 ble Berar sterkere knyttet til Britisk India ved at den sammen med Central Provinces ble gjort til provinsen Central Provinces and Berar. Britene fortsatte å betalte en årlig avgift til nizamen, som fortsatte å streve for gjenforening av Berar med Hyderabad. I 1933 ble det inngått en avtale der nizamen fikk rett til å uttale seg om utnevnelse av provinskommissær, rett til å heise sitt flagg på offentlige bygninger i provinsen og holde hoff der, garantier for inntekter og retten til å gi sin eldste sønn tittelen fyrste av Berar.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ian Copland: The Princes of India in the Endgame of Empire, 1917-1947, Cambridge: Cambridge University Press, 1997, s. 131–132.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • «Berar», Imperial Gazetteer of India, bind 7, Oxford: Clarendon Press, 1908
Autoritetsdata