Hopp til innhold

Benjamin Creme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Benjamin Creme
Født5. des. 1922Rediger på Wikidata
Glasgow
Død24. okt. 2016Rediger på Wikidata (93 år)
London
BeskjeftigelseSkribent, kunstmaler, esotericist, billedkunstner, forlegger Rediger på Wikidata
NasjonalitetStorbritannia
Det forente kongerike Storbritannia og Irland (–1927) (avslutningsårsak: Royal and Parliamentary Titles Act 1927)

Benjamin Creme (født 5. desember 1922 i Glasgow, død 24. oktober 2016) var en britisk kunstner og forfatter som siden 1974 forutsa, blant annet gjennom helsides annonser i store aviser i mange land, at Maitreya, den nye verdenslæreren snart skulle stå fram.

Benjamin Creme så Maitreya som oppfyllelslen av alle religioners forventninger. Han er Kristus, den femte Buddha, den skjulte Mahdi, en ny inkarnasjon av Krishna osv. Ifølge Creme var «alle disse ulike navn for samme vesen».

Det å sidestille Kristus med andre religioners sentrale skikkelser er et velkjent tema i New Age bevegelsens forløper teosofien. Teosofien bygger på skriftene til Helena Petrovna Blavatsky, som ble utviklet videre av Alice A. Bailey. Det var hun som framfor noen lanserte begrepet «den nye tid» – New Age eller vannmannens tidsalder.

Benjamin Cremes «Kristus» og hans gjenkomst støtte på problemer. I likhet med Jehovas vitner sine profetier om verdens undergang, ble Maitreyas «Åpenbaringsdag» en ikke-begivenhet i 1982. Skuffelsen, som tydelig kom frem i Cremes nyhetsbrev samme år, ble siden erstattet av rasjonalisering.

Den 21.-22. april 1990 i London hevdet Creme at Maitreya organiserte et toppmøte med journalister, religiøse og politiske ledere fra hele verden. Her skal Maitreya ha kommet til syne og forsvunnet igjen etter å ha talt om sitt arbeid og sin lære. Creme sier at denne begivenheten ble referert i et amerikansk sensasjonsblad som skal ha sitert en biskop fra Vatikanet si: «Det er overveldende bevis på at Kristi tilbakevendelse allerede har funnet sted». Enda engang er «Åpenbaringsdagen» en nært forestående begivenhet, hvor forberedelsene til «Verdenslærerens» tilsynekomst for oss beskrives som «fullbrakte».

Benjamin Cremes lære er en variant av teosofien. Han bygger særlig på skriftene til Alice Bailey, men folk som godtar Alice Baileys framstilling av «Verdenslærerens» tilsynekomst, avviser Benjamin Cremes versjon. De hevder at han har misforstått viktige elementer av budskapet. De teosofiske impulser kan spores i Cremes/Maitreyas lære: ens sanne jeg er guddommelig, kristendommens tradisjonelle lære er feilaktig, og Bibelen kan ikke forstås bokstavelig. Kristi legemliggjørelse blir omtolket i overensstemmelse med den okkulte (esoteriske) lære. Creme erklærer, at Maitreya overskygget Jesus i Palestina. Jesus som dengang var en Maitreya-disippel, er nå «Herren Jesus».

På samme måte blir Kristi gjenkomst omtolket, slik at Jesus ikke vender tilbake som Kristus, men som Maitreya.

Creme presenterer en særskilt meditasjonsteknikk som skal stamme fra Maitreya. Den bygger på velkjente meditasjonsteknikker som fokusering på et spesielt chakra (i dette tilfelle «ajna» chakra) og bruken av mantra. Men hans «Overføringsmeditasjon» er ikke bare en individuell åndelig disiplin. I Cremes system er gruppemeditasjon et viktig middel til å overføre energi fra det «Åndelige Hierarki». Menneskeheten framstilles som en kanal for energier som «Hierarkiet» sender ut i verden. Dette finner vi også i andre grupper som bygger på Alice Baileys skrifter.

Et fast innslag i Maitreyas lære er forutsigelser om kommende verdensbegivenheter som jordskjelv, orkaner, oversvømmelser m.m. Maitreya har meddelt at jordens omdreiningshastighet er redusert. Dette ble opplyst i en artikkel i Creme-bevegelsens tidsskrift «Share International» der det også heter: «Denne veldige begivenhet fant sted i slutten av juli 1988 og vil helt sikkert resultere i forandringer både på lang og kort sikt i jordens atmosfære, i luften, på land og i havene». I samme utgave av bladet heter det at Maitreya har bragt jorda og sola tettere sammen, slik at temperaturen på jorda stiger og matproduksjonen kan økes. Dessverre er det ikke lett å bekrefte disse data og de forklaringer, som følger med.

Referanser[rediger | rediger kilde]