Belorusskijstasjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Belorusskijstasjonen
LandRusslands flagg Russland
Grunnlagt17. september 1870
Oppkalt etterBelarus
Høyde o.h.151 meter
Nettsidebelorussky.dzvr.ru
Kart
Belorusskijstasjonen
55°46′35″N 37°34′54″Ø

Den hviterussiske stasjon

Belorusskijstasjonen (Белорусский вокзал / Belorusskij vokzal, også kjent som Moskva-Passazjirskaja-Smolenskaja banegård (Москва-Пассажирская-Смоленская вокзал / Moskva-Passazjirskaja-Smolenskaja vokzal) er en av ni jernbanestasjoner i Moskva. Jernbanestasjonen ble åpnet i 1870 og ombygget til fra 1907 til 1912.

Betjening[rediger | rediger kilde]

Belorusskij banegård betjener langdistandetog til områdene vest og sørvest for Moskva, og et tog mot nordøst (på Savjolovskojelinjen til Rybinsk og videre til Uglitsj, Vesegonsk og Pestovo) og mot sør (til Anapa gennem Tula, Kursk, Voronezj og Rostov ved Don). Stasjonen betjenes også av de lokale pendlertog til Usovo, Odintsovo, Golitsyno, Kubinka I, Mozjajsk (herunder ekspresservice), Borodino og Zvenigorod samt Aeroexpress service til Sjeremetjevo internasjonale lufthavn.

Stasjonen er ikke endestasjon. En transittlinje fortsetter på Aleksejevskajalinjen til Kurskijstasjonen og til Savjolovskaja pendlerstasjon, Moskva-Stankolit pendlerstasjon samt Rzjevskaja pendlerstasjon. Ca. 1500 passasjerer benytter Belorusskij stasjon i timen.[1]

Belorusskijstasjonenn er underlagt Moskva regionale direktorat for jernbanestasjoner.[2] Stasjonen er en del av Moskva-Smolensk-enheyen under Moskva Direktorat for jernbanetrafikkontroll.

Historie[rediger | rediger kilde]

Belorusskijstasjonen 1905
Belorusskijstasjonen 1911

Konstruksjon av jernbanen fra Moskva til Smolensk, og deretter til Minsk og Warszawa, ble innledet i annen halvdel av 1860-årene. Konstruksjon av stasjonen, da kjent som Smolenskij, begynte i slutten av april 1869. [3] En storslått åpning av Moskva-Smolensk-jernbanen fant sted den 19. september 1870. Stadjonen ble den sjette i Moskva. I november 1871 eyter udvidelsen av jernbanen til Hviterussland ble stasjonen omdøpt til Belorusskijstasjonen. Den 15. mai 1910 åpnet den højre fløv af den nye stasjon, og den 26. februar 1912 åpnet venstre fløy.

Stasjonen er tegnet av arkitekt Ivan Strukov. Den 4. mai 1912 ble jernbanen omdøpt til Aleksanderjernbanen og stasjonen til Aleksanderstasjonen til ære for tsar Aleksander.[1] I august 1922 ble Aleksanderjernbanen og De Moskva-Baltiske jernbaner samlet i Moskovsko-Belorussko-Baltijskojo. Samtidig ble stasjonen til Belorussko-Baltijskij-stasjonen. I mai 1936, eyter nok en omeorganisering av jernbanene, fikk stasjonen navnet Belorusskijstasjonen.

Pendlertogsperronger på Belorusskij banegården samt perrongen til Aeroexpress.

Aeroexpress[rediger | rediger kilde]

I september 2007 gjenopptok OAO «Aeroexpress» jernbaneforbindelsen til Moskva-Sjeremetjevo internasjonale lufthavn. Utgiftene til ombygningen på Belorusskijstasjonen ble anslått til 7,7 millioner US dollar, og involverte oppførelsen av en ny terminal som er blitt en av de viktigste forbindelser for trafikken mellom Moskva og lufthavnen. Den nye Belorusskijterminalen er plassert i en fjerde banegårdshall og dekker et område på 600 m². Passasjrer som skal fly fra Sjeremetevo kan sjekke inn på selvbetjeningsautomater i terminalen. Terminalen ble åpnet den 27. august 2009.

I juni 2008 ble oppførelsen av en ny jernbanestasjon ved Sjeremetevo avsluttet. Nytt spesialbygd rullende materiell, det elektriske ED4MKM-Aero utviklet av ZAO «Transmashholding», betjener linjen.

Bagage-sjekk-in på Belorusskijterminalen ble avskaffet den 1. desember 2010 i forbindelse med den kraftige stigning av antallet passagerer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Жд вокзал Москва Белорусский вокзал». nnov-airport.ru. Arkivert fra originalen 1. august 2015. Besøkt 4. mai 2016.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 1. august 2015. Besøkt 18. oktober 2021. 
  2. ^ «Структурные подразделения - ДЖВ». dzvr.ru. Arkivert fra originalen 11. mai 2016. Besøkt 18. oktober 2021.