Beinn Eighe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Beinn eighe.jpg

Beinn Eighe (bɛɪn ɛɪ) er et fjell i Torridon Hills i Skottland. Navnet er skotsk gælisk og betyr «Filfjellet». Den har en lang rygg med mange spisser og topper, hvorav to er klassifisert som munros. Ruadh-stac Mòr er på 1010 meter over havet, mens Spidean Coire nan Clach er på 993 moh.

Et av de meste kjente trekkene ved Beinn Eighe er botnen Coire Mhic Fearchair, hvor det både er klatre- og vandreruter mot toppene. Skal man krysse fjellet må man forbi en serie spisser kalt Black Carls, hvor det kreves en del klyving. Den mest kjente ruten går ganske enkelt over den sentrale delen av ryggen, og de som går den kommer innom begge munros.

Nordsiden av fjellet har status som National Nature Reserve, og har oppmerkede stier og et besøkssenter. Resvervatet har en blanding av åpent myrland, skog og torvmyrer, og har rik flora og fauna.

Geologisk er Beinn Eighe spesielt blant fjellene i Torridan idet toppen ikke består av prekambrisk torridiansk sandstein, men kambrisk basal kvartsitt. Dette gjør at den skiller seg ut som lysere enn andre topper i områder.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]