Beginerhusene i Hoogstraten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De flamske beginerhusene
   UNESCOs verdensarv   
Beginerhusene i Hoogstraten
LandBelgias flagg Belgia
StedHoogstraten, Flandern
Innskrevet1998
Kriterium II, III OG IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 855-001
Beginerhusene i Hoogstraten ligger i Belgia
Beginerhusene i Hoogstraten
Beginerhusene i Hoogstraten (Belgia)

Beginerhusene i Hoogstraten (ned.: Het Begijnhof van Hoogstraten) består av 36 mindre hus, en barokk, tre-skipet beginerkirke viet til Sint-Jan-de-Evangelist (evangelisten Johannes) og en låve. Sammenlignet med andre beginerhus som ligger i byene er dette meget enkelt, nesten fattigslig.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Dette samfunnet fikk sitt stiftelsesbrev i mars 1380, og på den tiden var 13 beginere bosatt her. I det 16. århundre brant det flere ganger, blant annet på skjærtorsdag i 1506 da alt bortsett fra kirken brant ned. I 1534 ble en mur bygget rundt beginerhusene.

I begynnelsen av det 17. århundre bodde to beginere her, men antallet økte slik at på høydepunktet, i 1664, hadde antallet steget til 160. Den franske revolusjon forårsaket en kraftig tilbakegang, det gikk så langt at kirken ble omgjort til låve for lagring av høy.

I 1972 døde den siste av beginerne, Johanna van den Wijngaard.

Frem til 1991 forfalt beginerhusene. I denne perioden var det kun kirkens interiør som ble restaurert, den ble brukt og brukes til gudstjenester. En gruppe boeboere fra Hoogstraten gikk i 1991 sammen og opprettet non-profit-organisasjonen Het Convent, dens mål var å bevare klosteret. I juni 1992 fikk de beginerhusene på en åremålskontrakt på 99 år. Deretter ble en selv-finansiert restaurering startet, på slutten av 1997 var alle husene ferdig restaurert og fra da av er alle bebodd.

Priser og erkjennelser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]