Beasts of No Nation (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Beasts of No Nation
Forfatter(e)Uzodinma Iweala
SpråkEngelsk
Utgitt2005
ForlagHarper Perennial

Beasts of No Nation er en bok skrevet av Uzodinma Iweala. Boken er basert på hans avhandling ved Harvard. Boken handler om en barnesoldat, og hans opplevelser i en krig som barnesoldat. Boken ble først utgitt i 2005, og er et krigsdrama.

Boken er også blitt filmatisert, Beasts of No Nation, av Netflix, og kom ut i 2015. Hovedrollene spilles av blant andre Idris Elba [1]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Romanen handler om en ung vest-afrikansk gutt ved navn Agu, som blir tvunget til å begynne som barnesoldat. Når borgerkrigen kom til familiens lille landsby, reiser Agus, søsteren og deres mor sammen med FNs fredsbevarende styrker. Men Agu blir beordret til å bli værende i landsbyen, og slåss sammen med faren og de andre mennene fra landsbyen. Men når soldater angriper området innser landsbyboerne at de enten må gjemme seg, ellers kommer de til å bli drept. Agu kommer seg unna, men faren hans blir skutt og drept kort tid senere.

Agu forsøker å gjemme seg, men blir snart oppdaget av gerilja-krigerne, som tvinger ham til å slutte seg til opprørsstyrkene deres. I en blodig innvielse tvinger sjefen ham til å drepe en ubevæpnet mann. Agu mimrer om den tapte barndommen: familien, kjærligheten til lesing og skole, drømmen om å bli doktor som voksen, og hvordan han pleide å lese i Bibelen hver dag. Agu er redd for at Gud hater ham, etter å ha drept andre mennesker. Men han tvinger seg snart til å tro at det er dette Gud ønsker, fordi Agu er en soldat, og dette er ting soldater gjør i krig. Han blir også venn med en stum gutt som heter Strika, og sammen møter de krigens forbrytelser og vanskeligheter: plyndring, voldtekt, drap og sult.

Agu mister etter hvert oversikten over hvor lang tid han tilbrakte på denne måten. Han føler selv at han var en gutt når borgerkrigen brøt ut, men at han ble en mann etter hvert som konflikten skrider frem. Han ønsker ikke å drepe, men frykter at kommandanten kommer til å ta livet av ham hvis Agu slutter å gjøre som han får beskjed om. Opprørerne får alt for lite mat, så de må spise alt de kommer over: rotter, ville dyr, geiter og enkelte ganger fra andre mennesker. Maten blir heller tilberedt godt nok, i frykt for at andre kommer til å oppdage dem hvis de fyrer opp bål, og vannet de drikker kan inneholde avføring etter både mennesker og dyr.

Kommandanten og resten av bataljonen besøker et bordell - hvor kommandantens nestkommanderende, Luftenant, blir knivstukket av en prostituert. Luftenant blir deretter erstattet av en anenn soldat som med kallenavnet Rambo, som har fått dette navnet på grunn av sin blodtørst. Rambo leder et vellykket opprør mot kommandanten, og alle sammen er frie til å reise sin vei. Utsultet og utmattet forsøker alle soldatene å komme seg hjem. Agu kommer seg etter hver til et misjonær-hjem og sykehus drevet av en predikant. Agu får snart nye klær og nok å spise. Men etter å ha levd gjennom en lang og blodig gerilja-krig, har ikke Bibelen lenger noen betydning for ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]