Hopp til innhold

Satsvis fil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Batchfil»)
Satsvis fil
Filetternavn
.bat, .cmd, .btm, .vbs

En satsvis fil er en tekstfil som inneholder forskjellige kommandoer som er ment å bli kjørt av CLI-klienten på en datamaskin. Dette gjelder for DOS, OS/2 og Windowsversjonene som baseres på NT. I dag brukes ofte batch-skript i større sammenhenger for å automatisere handlinger som skal gjøres på datamaskinen. Dette er en enkel metode for lett å programmere systemet til å utføre kommandoer automatisk, og det kreves ingen kunnskaper om andre språk som C++ eller Visual Basic.

Kjøring av batch-skript

[rediger | rediger kilde]

Ved kjøring av batch-skript brukes et shell-program. Dette er i Windows command.com eller cmd.exe (også kjent som ledetekst). Shell-programmet kjører batch-skriptet linje for linje. I hovedsak er det som å åpne cmd.exe og skrive inn kommandoene manuelt. Systemadministratorer bruker ofte .bat-filer for å endre innstillinger på flere datamaskiner i et nettverk. Dette er en mer rasjonell metode enn å skrive inn samme kommandoen på flere hundre datamaskiner.

Eksempler

[rediger | rediger kilde]

I dag er det flere forskjellige bruksområder for batch-filer. Nybegynnere innenfor IT bruker ofte batch-skript for å imponere venner med å lage liksomvirus. Et av disse skriptene kan for eksempel være et skript som starter et program flere ganger etter hverandre helt til PC-en krasjer eller man avslutter programmet.

@echo off
:starte
start =iexplore.exe
goto starte

Skriptet ovenfor kommanderer datamaskinen til å åpne Internet Explorer.

Man kan også lage skript som avslutter maskiner i nettverket ved behov. Dette gjelder også den lokale datamaskinen og det er enkelt å bruke.

@echo off
shutdown -s -f
exit

Dette skriptet avslutter den lokale datamaskinen uten advarsel. For å finne ut forskjellige parametere ved bruk av shutdown-kommandoen skriver man shutdown /help i cmd.exe.

Lage batch-skript

[rediger | rediger kilde]

Man kan lage en satsvis fil i et hvilket som helst tekstredigeringsprogram, f.eks. Windows Notisblokk. Man skriver skriptet og lagrer det med filendelsen BAT (blant annet for MS-DOS), CMD (blant annet for Windows NT eller OS/2). Filendelsen er viktig, ellers blir dokumentet sett på som et helt vanlig tekstdokument.

Kommandoer

[rediger | rediger kilde]

Kommandoene som kan brukes i batchskript er mange. Den beste måten å finne frem til rett bruk av forskjellige kommandoer er å prøve seg frem hvis man har litt kunnskap. Nedenfor er noen kommandoer for Windows:

  • ipconfig – viser IP-adresse, og hvis man bruker prefixen /all vil du få mer informasjon.
Hvis du vil gi datamaskinen ny IP-adresse brukes da ipconfig /release og ipconfig /renew.
  • ECHO – Skriver ut tekst i cmd.exe.
  • copy og xcopy – kopierer filer
  • NET – Kommando for funksjoner relatert til nettverk. Deling av filer, lokalgrupper, eksterngrupper og meldingsfunksjon.

For flere kommandoer kan man skrive "help" i CLI-klienten.

Autoritetsdata