Satsvis fil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Satsvis fil

En satsvis fil er en tekstfil som inneholder forskjellige kommandoer som er ment å bli kjørt av CLI-klienten på en datamaskin. Dette gjelder for DOS, OS/2 og Windowsversjonene som baseres på NT. I dag brukes ofte batch-skript i større sammenhenger for å automatisere handlinger som skal gjøres på datamaskinen. Dette er en enkel metode for lett å programmere systemet til å utføre kommandoer automatisk, og det kreves ingen kunnskaper om andre språk som C++ eller Visual Basic.

Kjøring av batch-skript[rediger | rediger kilde]

Ved kjøring av batch-skript brukes et shell-program. Dette er i Windows command.com eller cmd.exe (også kjent som ledetekst). Shell-programmet kjører batch-skriptet linje for linje. I hovedsak er det som å åpne cmd.exe og skrive inn kommandoene manuelt. Systemadministratorer bruker ofte .bat-filer for å endre innstillinger på flere datamaskiner i et nettverk. Dette er en mer rasjonell metode enn å skrive inn samme kommandoen på flere hundre datamaskiner.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

I dag er det flere forskjellige bruksområder for batch-filer. Nybegynnere innenfor IT bruker ofte batch-skript for å imponere venner med å lage liksomvirus. Et av disse skriptene kan for eksempel være et skript som starter et program flere ganger etter hverandre helt til PC-en krasjer eller man avslutter programmet.

@echo off
:starte
start =iexplore.exe
goto starte

Skriptet ovenfor kommanderer datamaskinen til å åpne Internet Explorer.

Man kan også lage skript som avslutter maskiner i nettverket ved behov. Dette gjelder også den lokale datamaskinen og det er enkelt å bruke.

@echo off
shutdown -s -f
exit

Dette skriptet avslutter den lokale datamaskinen uten advarsel. For å finne ut forskjellige parametere ved bruk av shutdown-kommandoen skriver man shutdown /help i cmd.exe.

Lage batch-skript[rediger | rediger kilde]

Man kan lage en satsvis fil i et hvilket som helst tekstredigeringsprogram, f.eks. Windows Notisblokk. Man skriver skriptet og lagrer det med filendelsen BAT (blant annet for MS-DOS), CMD (blant annet for Windows NT eller OS/2). Filendelsen er viktig, ellers blir dokumentet sett på som et helt vanlig tekstdokument.

Kommandoer[rediger | rediger kilde]

Kommandoene som kan brukes i batchskript er mange. Den beste måten å finne frem til rett bruk av forskjellige kommandoer er å prøve seg frem hvis man har litt kunnskap. Nedenfor er noen kommandoer for Windows:

  • ipconfig – viser IP-adresse, og hvis man bruker prefixen /all vil du få mer informasjon.
Hvis du vil gi datamaskinen ny IP-adresse brukes da ipconfig /release og ipconfig /renew.
  • ECHO – Skriver ut tekst i cmd.exe.
  • copy og xcopy – kopierer filer
  • NET – Kommando for funksjoner relatert til nettverk. Deling av filer, lokalgrupper, eksterngrupper og meldingsfunksjon.

For flere kommandoer kan man skrive "help" i CLI-klienten.

Se også[rediger | rediger kilde]