Barry (hund)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Barry» på et gammelt postkort

«Barry» (18001814), som egentlig het «Bäri» som betyr bjørn, var en hvit og rødbrun Sankt bernhardshund som ble avlet opp av cenobitmunkene ved klosteret i Grand Sankt Berhard passet i de sveitsiske alpene. Barry fikk trening som redningshund og skal ha utført en rekke rednindsdåder. Sagnet sier at han reddet mer enn 40 personer i sin tid, men tallene lar seg ikke endelig bekrefte.

Det er reist en statue til Barrys minne ved Cimetière des Chiens (en hundekirkegård) i Paris. Statuen viser en langhåret hund, men Barry hadde kort pels, som alle andre sankt bernhardshunder hadde før 1830. På plassen finnes det også en minneplatte til Barrys ære. Den hevder at Barry ble drept av den 41. personen han forsøkte å redde (noen hevder han trodde Barry var en bjørn). Historien er imidlertid usann.

Barry ble ført til Bern av en av munkene da han var omkring 12 år gammel, og der ble han de to siste årene av sitt liv. Han død av alderdom i 1814, og kroppen hans ble bevart og finnes ved Naturhistorisches Museum der Burgergemeinde Bern. Der sto han på utstilling til i 1923, da han var blitt i så dårlig forfatning at han måtte fjernes. Pelsen hans var da røket i 20 deler. Barry ble imidlertid restaurert av eksperter og remontert i et eget glassmontér i museets inngangsparti i 1998, der han fortsatt kan beskues av publikum.

Den utstoppede Barry måler 64 cm i skulderhøyde, men da han levde var han trolig litt mindre og veide mindre enn 50 kg (trolig kun 40-45 kg ifølge ekspertene). Altså betydelig mindre enn dagens Sankt bernhardshunder (som typisk veier 65-85 kg og er adskillig høyere).

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]