Barbro Osmundsdatter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Barbro Osmundsdatter var ei kvinne fra Tosås i tidligere Herad kommune (nå del av Farsund kommune) som i 1667 ble dømt for hekseri. Hun ble brent på bålet på Engøy i Farsund by.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Barbro var yngst i en søskenflokk på fem. Hun og ektemannen arvet et dårligere stykke jord av faren enn det de andre søsknene fikk, langt fra folk. Dette gjorde henne bitter, og hun la deler av familien for hat. Denne familiekonflikten eskalerte slik at store deler av bygda hadde motvilje mot henne.

Heksejakten[rediger | rediger kilde]

Hun ble arrestert i Herad, tiltalt for hekseri, og ført til Farsund for å dømmes. Store deler av allmuen i Herad møtte opp og vitnet mot henne. Hun skulle visstnok ha kastet forbannelser over mennesker og dyr, påført sykdom og død, og fått kyr til å melke blod. Barbro stilte seg hele tiden uforstående til anklagene, og fikk kun støtte fra faren. Til sammen satt hun fengslet i 17 uker, og ble så ført til Engøy for å brennes på bålet. Med sine siste ord forbannet hun Engøy. I nyere tid har hun fått en viss oppreisning, for etter at Engøy og Gåseholmen ble bygd sammen og gjort landfaste fikk hovedgaten navnet «Barbros gate».

Myter[rediger | rediger kilde]

Det finnes mange myter om Barbro, blant annet at hun skulle ha flyktet fra bålbrenningen ved å kaste et garnnøste i været, for så å klatre opp i tråden og fly avsted for å gjemme seg i hulene på eiendommen sin. Hun kunne visst også seile over fjorden på en halv kvernstein, og ro til byen på en tollepinne.

Populært turmål[rediger | rediger kilde]

Gården som Barbro arvet ble kalt for Poddeloptet, og ligger på heia nord for Drange i Herad. Etter hennes død ble gården omdøpt til Drangsheia[1]. Det arrangeres av og til fotturer til Poddeloptet, der historien om Barbro fortelles.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rudjord, Kåre; Høyland, Arnfinn (1977). Herad. Farsund kommune. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]