Bangweuluskjoldet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart som viser kratonene (mørk brunt) i Sør-Amerika og Afrika, som utgjorde det tidligere kontinentet Vest-Gondwana.

Bangweuluskjoldet, eller Bengewulu-blokken, er et mer enn to milliarder år gammelt kraton (grunnfjellsskjold) med et om lag halvparten så gammelt kratonbelte rundt. Det er lokalisert i det sørlige Afrika, hovedsakelig i dagens sørøstre Kongo, Zambia og Malawi. Det er fra eldre proterozoikum, og dermed like gammelt som mange av de støre kratonene i Sørlige Afrika og Sør-Amerika som ble dannet for 1,0–2,5 milliarder år siden.

Alderen er usikker, men beltet omkring kratonkjernen ble dannet ved en kollisjonspreget hendelse for 1,3–1,0 milliard år siden, fra tiden da superkontinentet Rodinia ble dannet. Hendelsen var preget av platebue-magnetisme. Grunnfjellsskjoldet er på drøyt 150 000 km2, men er omgitt av foldebelter (Kibara, Irumide) som ble dannet i forbindelse med den generelle tektoniske hendelseskjeden som omgir hele Kalahariskjoldet og som forbindes med dannelsen av Rodinia.[1]

De østlige marginene av Bangweuluskjoldet og dets Irumidebelte, er preget av platebue-skorpe fra midtre proterozoikum. I nyere (neo-) proterozoikum for mindre enn én milliard år siden brakk Rodinia opp og dannet riftsoner som etter hvert utviklet seg til små havområder. I påfølgende kollisjonshendelser for anslagsvis 750 millioner år siden, og 575–505 millioner år siden (Gondwana-kollisjonen), skapte fjellkjedefoldinger som støter mot Kongo-Saldania-beltet i vest og Mosambikbeltet i øst. Den sistnevnte kollisjonen mellom Vest-Gondwana og Øst-Gondwana som skapte superkontinentet Gondwana, løp langs den senere Vest-Pokot-sprekken i øst.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ R. E. Hanson, «Proterozoic geochronology and tectonic evolution of southern Africa», Geological Society, London, spesialutgave 2003, nummer 206, side 427-463.