Balor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Balor er en krigs- og dødsgud i keltisk mytologi, spesielt kjent fra den irske mytologien. Han var sønn av Buarainech, og var gift med Cethlenn. Han fremste kjennetegn var at han var enøyd, og at han normalt holdt dette øyet lukket da enhver som møtte hans blikk døde.

Ifølge et profeti skulle Balor bli drept av sitt barnebarn. Han låste derfor sin datter Ethlinn inn i et tårn laget av krystall, slik at hun ikke skulle få barn. Men Cian, en av Tuatha de Danaan, kom seg med hjelp fra druidinnen Birog inn i tårnet. Ethlinn fødte deres sønn, men Balor kastet gutten i havet. Birog reddet ham, og gav ham til Manannan mac Lir, som ble guttens fosterfar. Balors dattersønn fikk navnet Lugh Lamhfada, og ble regnet som en av Tuatha de Danaan.

Lugh ledet Tuatha de Danaan i andre slag ved Magh Tuireadh, hvor de kjempet mot fomorierne. Balor deltok selv i slaget, og ble avvæpnet av Ogma. Guden brukte da sitt blikk for å drepe kong Nuada. Lugh kastet da skjebnens spyd i Balors øye og drepte ham.

Balor i Dungeons & Dragons[rediger | rediger kilde]

I fantasirollespillet Dungeons & Dragons er Balor navnet på en av de sterkeste demonene, Tanar'ri. Figuren har ingen åpenbar inspirasjon fra keltisk mytologi.