Bakk (skip)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bakken på cruiseskipet RMS «Queen Elizabeth 2»

Bakk eller bakkdekk er en betegnelse på et fremre overbygg (dekk) på et skip som strekker seg fra forstevnen og akterover. På seilskip befinner det seg foran fokkemasten.

Bakken på seilskip var som regel oppholds- og sovekvarter for underordnet mannskap. Uttrykket «å seile forom masten» innebærer å ha fartstid som underordnet sjømann. Den svenske visen Han hade seglat för om masten er innspilt på plate både av Harry Brandelius og Fred Åkerström med 40 års mellomrom.

Bakken beskytter mot vann på dekk og på moderne skip brukes overbygget som regel til lager og lettere hjelpemaskineri som f.eks. ankerspill.

Bakk er også en betegnelse på et dypt fat, opprinnelig laget i tre, som ble brukt til å servere mat ombord i skip. I nyere tid ble matbakker laget i rustfritt stål i en rekke størrelser og formater og betegnelsen blir brukt alene og i en rekke sammenstillinger som potetbakk, suppebakk, sausebakk osv. Disse bakkene ble brukt til oppbevaring av varme matretter som var ferdiglaget i kjeler, panner og gryter i byssa frem til og under servering fra varmedisker eller vannbad.

«Å slå bakk» er et uttrykk som brukes om å bremse eller bakke skipet ved hjelp av propellen.