Bajkalbanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Bajkalbanen
Bajkalbanen i vinterdrakt

Bajkalbanen (russisk:Кругобайкальская железная дорога eller Кругобайкалка) er en delvis nedlagt jernbanestrekning i Russland. Jernbanen går/gikk mellom Irkutsk og Sljudjanka i Sibir, og var tidligere en del av Den transsibirske jernbanen. Sporet mellom Irkutsk og Bajkal er fjernet, men banedelen mellom Bajkal og Sljudjanka eksisterer fremdeles, og er en severdighet der den går langs vestsiden av Bajkalsjøen, delvis gjennom tunneler og på bruer og viadukter over elver og kløfter. Strekningen mellom Bajkal og Sljudjanka er 89 km lang. Til sammen var strekningen Irkutsk – Bajkal – Sljudjanka 161 km.

Opprinnelig omfattet Bajkalbanen også strekningen videre på østsiden av Bajkalsjøen mellom Sljudjanka og Mysovaja (som i dag heter Babusjkin). Denne delen er fremdeles del av Den transsibirske jernbanen. Endestasjon for dagens trafikk på Bajkalbanen er Sljudjanka II, mellom Sljudjanka I (hovedstasjon for Sljudjanka) og Kultuk.

Planleggingen av en jernbaneforbindelse mellom Irkutsk og sørenden av Bajkalsjøen begynte i 1888. Etter at man hadde vurdert flere alternativer, ble det bestemt å bygge jernbane langs elva Angara fra Irkutsk til Bajkal, og videre langs den bratte vestsiden av Bajkalsjøen til Kultuk og Sljudjanka i sør.

Arbeidet med jernbanen fra Irkutsk til Bajkal startet i 1896, og delstrekningen ble åpnet for trafikk i oktober 1898. Mot nordøst begynte arbeidet med jernbanen fra Mysovaja til Kultuk mot slutten av 1899. Arbeidet med banen videre til Bajkal begynte våren 1902, og hele strekningen ble åpnet i september 1904. Det gikk kombinert jernbaneferge og isbryter over Bajkalsjøen mellom 1899 og 1904, og ved behov også helt fram til 1917. Dobbeltspor ble bygd mellom 1911 og april 1914.

Mellom 1947 og 1949 ble det bygd vei og jernbane over fjellet mellom Irkutsk og Sljudjanka. Den nye jernbanestrekningen tok over trafikken fra den gamle banen langs Angara og Bajkalsjøens vestside. I 1956 ble det bygd kraftstasjon i elva mellom Irkutsk og Bajkal, og sporet mellom Irkutsk og Bajkal ble revet. I 1962 ble det ene av de to sporene mellom Bajkal og Sljudjanka revet igjen. Det bevarte sporet ble delvis flyttet inn mot midten av banelegemet i 1988.

Strekningen mellom Bajkal og Sljudjanka ble vernet i 1982. I dag går det lokaltog på det bevarte sporet på strekningen. Sommerstid går det også tog direkte fra Irkutsk via Sljudjanka til Bajkal to dager i uka.

Tekniske data[rediger | rediger kilde]

  • Offisielt åpnet i oktober 1905. Strekningen Irkutsk – Bajkal nedlagt 30. juni 1956.
  • Lengde Bajkal – Sljudjanka: 89 km. Irkutsk – Sljudjanka: 161 km. Irkutsk – Mysovaja 260 km.
  • 39 tunneler (38 i bruk) mellom Bajkal og Sljudjanka, den lengste er 777,5 m lang.
  • 248 bruer og viadukter.
  • Til sammen 424 spesialkonstruksjoner (tunneler, bruer, viadukter, støttemurer og annet).

Kilder[rediger | rediger kilde]

Andre eksterne lenker[rediger | rediger kilde]