Hopp til innhold

Bad Elements

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bad Elements var svartelister tilknyttet Nortraship under andre verdenskrig.

Listene inneholder navn på sjøfolk, tilknyttet Nortraship, som hadde gjort seg skyldige i større eller mindre lovbrudd. Kartotekene er alfabetisk ordnet etter navn og inneholder opplysninger om hvorfor vedkommende er registrert, samt tidspunkt, sted og sjøforklaring. I alt om lag 4 000 navn ble registrert i Bad Elements; disse var fordelt i to kartotek tilhørende Nortraships hovedkontorer i London og New York. I alt 35 000 sjøfolk seilte for Nortraship under krigen.[1]

Formålet med Bad Elements under krigen

[rediger | rediger kilde]

12. desember 1941 ble det innført arbeidsplikt for alle nordmenn som oppholdt seg i utlandet.[2] Statsrederiet Nortraship ble eneste arbeidsgiver for norske sjøfolk i uteflåten. Mønstring og forhyring ble håndtert ved hjelp av tørnprinsippet. I praksis var dette et køsystem. Sjømannen som først meldte seg til tjeneste stod først i køen for å få hyre. Uten reell konkurranse fra andre rederier, stod Nortraship fritt til å sile ut uønsket arbeidskraft. I denne prosessen ble Bad Elements-listene et viktig bidrag.

Bad Elements etter krigen 1945–1947

[rediger | rediger kilde]

Etter krigen gjaldt det å få sjøfolk hjem, fra hvor hen de måtte befinne seg i verden, uten at det gikk utover konkurranseevnen til handelsflåten. Tørnprinsippet gjaldt i like stor grad da som under krigen. Sjømenn som søkte hyre skulle ansettes etter hvilken plass de hadde i køen. Igjen måtte uegnete/uønskede strykes ut. Dette gjaldt de som var oppført i Bad Elements under krigen, de som hadde vært medlemmer av NS, eller de som hadde bidratt i foretak som Transportflotte Speer eller andre tyskvennlige foretak.[3] Konsekvensene av denne praksisen ble at en rekke sjøfolk ble nektet å utøve sitt yrke etter krigen og måtte finne seg nye yrker, eventuelt reise ut av Norge.

Nortraships arkiver

[rediger | rediger kilde]

Bad Elements-listene er i dag oppbevart hos Riksarkivet.[4][5] Opplysningene i Bad Elements er klausulbelagt med en tidsramme på 80 år etter 1945.[6] Det kan gis særskilt innsyn i Bad Elements arkiv via skriftlig søknad til Riksarkivet. Svartelisting av sjøfolk under andre verdenskrig er omtalt i Jon Michelets romanserie, En sjøens helt. Forfatteren har ved flere anledninger ytret seg i media om svartelistingen av norske sjøfolk i den norske handelsflåten under og etter andre verdenskrig.[7][8][9]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Hjeltnes, Guri (1995). Handelsflåten i krig 1939–1945.Sjømann-Lang vakt (Bind 3). Oslo: Grøndahl Dreyer. s. 40. ISBN 82-504-2065-9. 
  2. ^ Fure, Eli (1997). «Striden om sjømannsformidlingen». Historisk Tidsskrift (76): 251. 
  3. ^ Fure, Eli (1997). «Striden om sjømannsformidlingen». Historisk Tidsskrift (76): 254. 
  4. ^ «Arkivportalen.no - Arkivdetaljer». www.arkivportalen.no (norsk). Besøkt 28. september 2017. 
  5. ^ «Arkivportalen.no - Arkivdetaljer». www.arkivportalen.no (norsk). Besøkt 28. september 2017. 
  6. ^ «Arkivportalen.no - Om klausulert materiale». www.arkivportalen.no (norsk). Besøkt 28. september 2017. 
  7. ^ «Jon Michelet fant hemmelige arkiver». VG (norsk). Besøkt 28. september 2017. 
  8. ^ «Bryter tausheten om krigsseilerne som kom i fengsel» (norsk). Besøkt 28. september 2017. 
  9. ^ «Jon Michelet bygger ut sitt storslåtte maleri». Aftenposten. Besøkt 28. september 2017. 
Autoritetsdata