BRDM-2

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
BRDM-2
Brdm2 c.jpg
ProdusentNizjnij Novgorod, GAZ, Arzamas maskinfabrikk
Mannskap4
Forgjenger(e)BRDM-1
Tekniske data
Lengde5 750
Bredde2 350
Høyde2 310
Toppfart100 km/t
MotorVannkjølt V8 diesel
Motoreffekt140 hk
DrivverkHjul
Bakkeklaring430 mm
Vekt7 000 kg
Maks grøftbredde1 250 mm
Maks vadedybdeAmfibisk
Vertikalt hinder400 mm
Klatrehelling60 %
Sidehelling30 %
Rekkevidde750 km
Annet
Hovedbestykning14,5 mm MG
Annen bestykning7,62 mm MG
Pansring3–7

BRDM-2 (russisk: БОЕВАЯ РАЗВЕДЫВАТЕЛЬНАЯ ДОЗОРНАЯ МАШИНА, Boyevaya Razvedyvatelnaya Dosornaya Maschina, ordrett «rekognoserings-/patruljekampkjøretøy») er et pansret oppklaringskjøretøy fra Sovjetunionen. Det er fremdeles i bruk i Russland og minst 45 andre land. Det er etterfølgeren til BRDM-1, og var tenkt å ha bedre amfibiske egenskaper og bevæpning. BRDM-2 har en vannjet for framdrift i vannet. BRDM-2 drives av en bakmontert motor på 140 hk, som også er kraftkilden til vannjeten.

Mannskapet på fire består av: Vognfører, kartleser, vognkommandør og skytter. Bevæpningen er den samme 14,5 mm mitraljøse som på BTR-60 pansret personellkjøretøy, med en 7,62 mm mitraljøse som sekundærvåpen. Pansringen beskytter mot håndvåpen og artillerisplinter.

Teknisk[rediger | rediger kilde]

Kjøretøyer har to ekstra par nedsenkbare hjul under buken, og et sentralstyrt reguleringssystem for lufttrykket i dekkene. Det har også en enkel vannjet for framdrift i vann. I forhold til BRDM-1 så er den større og mer firkantet. Mannskapet sitter lenger framover i skroget, og motoren er montert bak. Den enkleste modellen har et lite tårn montert midt på kjøretøyet. Det er to luker framme. Begge lukene har periskop. Motoren er noe større enn BRDM-1. Kjøretøyet har en infrarød lyskaster og kjørelys, samt et ABC-beskyttelsessystem.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Som BRDM har BRDM-2 flere varianter. De første fire har samme roller som BRDM-1-variantene.

BRDM-2
Den enkleste varianten, beregnet for oppklaring. Den har også et navigasjonssystem som mannskapet kan lese av kartkoordinater på.
BRDM-2RKhb
Oppklaringskjøretøy for atom- og biologiske trusler. Det har en dispenser for å sette ut varselflagg rundt farlige områder. Det har bare en 7,62 mm mitraljøse som bevæpning.
BRDM-2U
Kommandovogn, og har ikke tårn. Den er utstyrt med et aggregat og ekstra radioer. Den har vært brukt i bataljonshovedkvarter og regimentshovedkvarter og artilleriavdelinger.
9P122 BRDM-2
Panservernvariant utstyrt med 1x 9K11 Malutka (AT-3) panservernmissillsystem.
9P133 BRDM-2
Panservernvariant tilsvarende 9P122 med oppgradert Malutka panservernmissillsystem.
9P148 BRDM-2
Panservernvariant som kan benytte både 9M111 Fagot (AT-4 Spiral) og 9M113 Konkurs (AT-5 Spandrel).

Andre kjøretøyer på samme chassis[rediger | rediger kilde]

SA-9 Gaskin
Luftvernkjøretøy bruker drivverket fra BRDM-2.

Merknader[rediger | rediger kilde]

BRDM-2 er ganske lik det ungarske oppklaringskjøretøyet OT-65 og det pansrede personellkjøretøyet FUG-70, som har bakmonterte motorer, men doble vannjeter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]