BCG-vaksine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Japansk BCG-sprøyte og flasker med vaksine og saltoppløsning.

BCG-vaksine er en suspensjon av Bacille Calmette Guérin, som er en svekket versjon av bakterien Mycobacterium bovis, som igjen er en slektning av Mycobacterium tuberculosis, bedre kjent som tuberkulose-bakterien eller tuberkelbakterien. Det er den eneste kjente vaksinen mot tuberkulose.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Camille Guérin og Albert Calmette produserte BCG-vaksinen på Pasteur-instituttet i Paris i 1921. BCG-vaksinen ble gitt til spedbarn i Frankrike og flere andre land de neste ti årene.

I Norge var BCG-vaksinasjon påbudt for alle i aldersgruppen 12–14 fra 1947 til 1995.

Effektivitet[rediger | rediger kilde]

I Norge, der vaksinen gis i 14-årsalder, gir BCG-vaksinen 80 % beskyttelse mot tuberkulose de ti første årene etter at vaksinen er gitt.[1] I Storbritannia gis BCG-vaksinen ved 12-årsalderen og det er funnet lignende effekt som i Norge. I land der vaksinen gis nyfødte rapporteres det om varierende effekt, også til dels mye dårligere effekt mot lungetuberkulose. Ifølge rapporter beskytter likevel vaksinen mot tuberkuloseformer som kan ramme i de første årene av et barns liv.[1]

BCG-vaksinasjon i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge begynte vaksinasjon av barn med BCG-vaksine i 1947. BCG-vaksinasjon var lovpåbudt fram til 1995, da det ble frivillig å ta denne vaksinen.[1] BCG-vaksinenen gis i Norge vanligvis til unge i 14-årsalderen.

Fra 2009 gis BCG-vaksine barn med foreldre fra land med høy forekomst av tuberkulose. Folkehelseinstituttet anbefaler at nyfødte med foreldre fra land med høy forekomst av tuberkulose vaksineres i tidlig spedbarnsalder.[1]

Bivirkninger[rediger | rediger kilde]

Det er normalt at en får en opptil 1 cm stor byll som kan væske. Reaksjonen går tilbake etter 2–3 måneder, og en får et synlig arr. Dette skjer imidlertid ikke med alle.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «Tuberkulosevaksinasjon» Arkivert 7. mars 2016 hos Wayback Machine., Folkehelseinstituttet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]