BB-gun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

BB-gun er luftvåpen i form av revolvere, pistoler eller geværer som bruker runde kuler kaliber .177 (4,5 mm). De fleste har glattborede løp. Våpnene kan ha fjær- og stempeldrift eller en kullsyrebeholder. Magasinet kan være så enkelt at ammunisjonen renner ned i løpet ved ladegrep, eller mere komplisert. Antall kuler i magasinet vil derfor kunne variere fra enkeltskudd til ca. 100 kuler.

Luftgeværprodusenten Daisy utviklet ammunisjonen etter å ha observert at kundene brukte kuler fra ødelagte kulelagre (eng. ball bearings) som ammunisjon i stedet for pilene som våpenet opprinnelig var ment for. Mange av disse kulene var for store, noe som førte til revnede løp og kuler som ikke lot seg fjerne.

Daisys kuler var opprinnelig blyhagl («birdshot»). Der er etter hvert produsert også kuler av stål og andre typer metaller, dels med forskjellig belegg for å minske friksjon i løpet. Fra Asia kan en også få kjøpt plastkuler.

Utgangshastigheten for disse kulene kan bli stor, og innslagseffekten stor på kort hold. Det advares mot å skyte med slike våpen på levende mål, siden skadeskyting er vel så sannsynlig som drap. Kulene er også for lette til at rekkevidden lar seg sammenligne med vanlige skytevåpen.

I perioder har Daisy og andre produsenter produsert kopier av de fleste kjente håndvåpentyper med luft- eller gassdreven mekanikk. Varianter av lademekanikken er senere tatt i bruk i softgun.