BB-luftvåpen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
BB-pistol med CO2-patroner og BB-kuler

Et BB-luftvåpen (engelsk BB-gun) er en type luftvåpen laget for å skyte sfæriske prosjektiler, og fås blant annet i form av revolvere, pistoler eller geværer. De fleste har glattboret løp, vanligvis med 4.5 mm løpsdiameter. Kulene er noe mindre, typisk rundt 4.3 mm til 4.4 mm. Våpnene kan komme med ulike drivmekanismer, for eksempel fjær- og stempeldrift eller en kullsyrebeholder. Magasinet kan være så enkelt at ammunisjonen renner ned i løpet ved ladegrep, eller mere komplisert. Antall kuler i magasinet vil derfor kunne variere fra enkeltskudd til ca. 100 kuler.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet «BB» kommer fra at 4.5 mm-kulene nesten har samme størrelse som den engelske «BB»-haglstørrelsen på 4.6 mm i diameter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Luftgeværprodusenten Daisy utviklet ammunisjonen etter å ha observert at kundene brukte kuler fra ødelagte kulelagre (eng. ball bearings) som ammunisjon i stedet for pilene som våpenet opprinnelig var ment for. Mange av disse kulene var for store, noe som førte til revnede løp og kuler som ikke lot seg fjerne.

Daisys kuler var opprinnelig blyhagl («birdshot»). Der er etter hvert produsert også kuler av stål og andre typer metaller, dels med forskjellig belegg for å minske friksjon i løpet. Fra Asia kan en også få kjøpt plastkuler.

I perioder har Daisy og andre produsenter produsert kopier av de fleste kjente håndvåpentyper med luft- eller gassdreven mekanikk. Varianter av lademekanikken er senere tatt i bruk i softgun.

Sikkerhet[rediger | rediger kilde]

Utgangshastigheten for disse kulene kan bli stor, og innslagseffekten stor på kort hold. Det advares mot å skyte med slike våpen på levende mål, siden skadeskyting er vel så sannsynlig som drap. Kulene er også for lette til at rekkevidden lar seg sammenligne med vanlige skytevåpen.

Det er viktig å bruke vernebriller under skyting, ettersom kulene kan rikosjere tilbake mot skytter og andre personer. Kuler på avveie kan forårsake permanent synstap, kjøttsår og/eller andre skader. I Norge er det 18-årsgrense for å kjøpe BB-luftvåpen på lik linje som for vanlige luftvåpen.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Softgun (ofte kalt airsoft), skyter runde plastkuler på 6 mm eller 8 mm i diameter
  • Diabolokule, en ikke-sfærisk kule som er vanlig til luftvåpen, som regel 4.5 mm eller 5.5 mm i diameter.

Referanser[rediger | rediger kilde]