Børek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Çibörek og ayran (råbørek og ayran)
Sigara eller kalem böreği (sigaretbørek)
Su böreği (vandigbørek)
Rosebørek, også kjent som rullebørek

Børek (tyrkiskBörek) er den generelle betegnelsen på en populær gruppe av tyrkiske pai og bakeprodukter som lages av tynn filodeig (også kjent som yufka), men også av gjærdeig og forekommer i mange ulike varianter og fasonger [1]. Disse fylles med alt fra ulike ostetyper, oftest fetaost, til kjøttdeig, poteter, egg og ulike grønnsaker som spinat.[2]. Børek stammer opprinnelig fra Tyrkia[3][4], men finnes også i ulike varianter i Sentral-Asia og områder som tidligere var underlagt Det osmanske riket, spesielt på Balkan.

Ulike typer børek[rediger | rediger kilde]

Blant mange børektyper kan nevnes følgende:

 • Su böreği 'vanbørek' er en veldig populær og vanlig børektype. Flere lag med tynne filodeig legges opp på hverandre. Lagene smøres og fylles med en blanding av fetaost, evt også ulike grønnsaker som spinat. Pensles til slutt med olje og settes inn i ovnen.[3][5].
 • Sigara böreği 'sigaretbørek' eller kalem böreği 'pennbørek', er små, sylinder- eller sigarformede børek som kan være fylt med forskjellige ingredienser som fetaost, poteter, spinat, kjøttdeig, krydder, pepper og saus m.m. Siden 2011 ble det besluttet å kalle dette for pennbørek for å unngå assosiasjoner med tobakk.[6][7].
 • Talaş böreği eller Nemse böreği er små, terningformede børek som stort sett fylles opp med terningformede lammekjøtt og grønnsaker, og har ofte en sprø konsistens.
 • Kol böreği 'armbørek' eller Çarsaf böreği 'lakenbørek' langs av en lang og tynn filodeig som først fylles med ulike ingredienser som enten kjøttdeig, fetaost, potet eller spinat eller en blanding av disse, før disse rulles sammen og stekes på lavtemperatur. *Sarıyer böreği er en mindre utgave av "Kol böreği" og har navnet sitt etter Sarıyer, en bydel av Istanbul.
 • Gül böreği 'rosebørek', også kjent som Yuvarlak böreği 'rullebørek', er børek som er rullet sammen til små spiraler og har mer krydra fyllingsinnhold enn andre typer børek[8].
 • Çiğ börek eller Çibörek 'råbørek' er en halvsirkelformet børek, fylt med råstekt kjøtt og stekt i olje på stekepannen. Særlig populært i områder der tataterene holder til, som i Eskişehir, Polatlı og Konya.
 • Laz böreği, en børektype fra Rize regionen, er en søt børektype fylt med en type melkepudding (muhallebi).
 • Saray böreği 'palassbørek'.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ http://snl.no/b%C3%B6rek
 2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 6. desember 2011. Besøkt 8. november 2012. 
 3. ^ a b Algar, Ayla Esen (1985). «The Complete Book of Turkish Cooking». 
 4. ^ Perry, Charles. "The Taste for Layered Bread among the Nomadic Turks and the Central Asian Origins of Baklava", in A Taste of Thyme: Culinary Cultures of the Middle East (ed. Sami Zubaida, Richard Tapper), 1994, ISBN 1-86064-603-4.
 5. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 27. november 2012. Besøkt 8. november 2012. 
 6. ^ "İsmi artık 'kalem' böreği" Sabah 17.09.2011 http://www.sabah.com.tr/Yasam/2011/09/17/ismi-artik-kalem-boregi
 7. ^ http://www.dk-kogebogen.dk/opskrift2/visopskrift_land.php?land=238&id=14188
 8. ^ http://tastingturkishculture.blogspot.no/2011/05/rose-borek-gul-boregi.html