Hopp til innhold

Bærums Forenede Bilruter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bærums Forenede Bilruter
Org.formAksjeselskap
Org.nummer959647348
BransjeKollektivtransport
LandNorge

Bærums Forenede Bilruter A/S (BFB) var et busselskap i Bærum med hovedkontor i Furubakken på Bekkestua.

Tidlig utvikling[rediger | rediger kilde]

Selskapets historie dateres til 7. desember 1927 da selskapet A/S Oslo-Lommedalen ble etablert. Det skjedde ved at noen ruter drevet av Ing. M.O. Schøyens Bilcentraler A/S ble skilt som egne selskaper. I dette tilfellet var det Lommedalsruten. Rutebilpioneren Sivert Mjelva (1879-1964) fra Åndalsnes hadde vært sjåfør på denne ruten en tid. Han hadde tidligere vært sjåfør og leder for rutebiltrafikken mellom Åndalsnes-Dombås-Otta fra 1910. Høsten 1924 ble Raumabanen åpnet og all rutebiltrafikk på strekningen ble da avviklet. Mjelva drog til Oslo og Bærum, og ble i 1927 leder og medeier i A/S Oslo-Lommedalen.

Sivert Mjelva kjøpte tidlig tomt for utbygging av garasjer til bussdriften. Alt i 1934 hadde han bygd et garasjeanlegg i Furubakken mellom Bekkestua og Haslum kirke. Anlegget er seinere utbygd mange ganger og huset i alle år busselskapet som skulle bli BFB med garasje, verksted, parkeringsplass og administrasjonsbygg. Helt til vår tid har anlegget tjent som base for busstrafikken for Østre Bærum.

BFB - resultat av fusjoner og oppkjøp[rediger | rediger kilde]

Selskapet vokste i takt med utviklingen av busstrafikken, og gjennom overtakelse av andre selskaper. I 1955 ble det opprettet et nytt selskapet, Bærums Forenede Bilruter A/S (BFB), som tok over alle rutene Østre Bærum. A/S Oslo-Lommedalen gikk inn som medeier i BFB, og overlot bussdriften til det nye selskapet. Gunnar Wiik kom inn i selskapet noen år etter krigen. Han ble tidlig leder av BFB, og var svigersønn av Sivert Mjelva.

Sluttfasen[rediger | rediger kilde]

Selskapet vokste og utviklet seg videre de neste tiårene. På 1990-tallet begynte imidlertid de store strukturendringene i bussbransjen, med oppkjøp og fusjoner. Bakgrunnet for dette var den kommende overgangen til anbudskonkurranse som bussruter, en situasjon som ville kreve større busselskaper. BFB overtok i 1992 det andre busselskapet med adresse i Bærum, Lommedalsbussen A/S. BFB gikk også inn som medeier i Norgesbuss i 1993. På denne tiden var det stor interesse for oppkjøp av busselskaper, både fra Norge og utlandet. På nyåret 1995 hadde Norgesbuss fått hånd om aksjemajoriteten i BFB. Norgesbuss la da fram et tilbud på 107 mill. kr. for selskapet som etter overtakelsen av Lommedalsbussen nå hadde 145 busser og 250 ansatte[1].

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bærums forenede bilruter A/S gjennom 50 år. (1978). Bekkestua: Selskapet.
  • Hovland, L. (1976). 50 år i takt med samfunnet. Oslo: NRF (Norges Rutebileierforbund), Avd. Oslo og Akershus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten 05.01.1995.