Hopp til innhold

Azcapotzalco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aztekerriket med omland, 1519.

Azcapotzalco befinner seg i Mexicos føderale distrikt. I 2020 var det registrert 432 205 innbyggere i distriktet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Førspansk tid[rediger | rediger kilde]

Den er en by med meget lang historie. Formodentlig fantes den som en bosetning allerede under Teotihuacáns velmaktsdager tidlig i det første århundre e.Kr. Den lå ved Texcocosjøen, en sjø som senere er forsvunnet. .Men den ble etterhvert forlatt. På 1100-tallet ble den grunnlagt på nytt. Etterhvert Azcapotzalco hovedstad for tepanekerne. Under de som tyranner ansette herskere Tezozómoc og Maxtla var Azcapotzalco den dominerende makt i Mexicodalen; aztekerne og tallrike andre folk i regionen var pliktig å yte byen tributt. Etter at aztekerherskeren Itzcóatl erobret byen i 1428 tapte Azcapotzalco sin politiske betydning.

Kolonitiden[rediger | rediger kilde]

I 1519, da Hernán Cortés første gang kom til aztekermetropolen Tenochtitlán, fremstod Moctezuma II i praktfulle gevanter som var blitt laget i Azcapotzalco. Etter den spanske erobring (conquista) ble regionen underlagt de nye spanske storgodseiere Delgadillo og Maldonado. Dominikanerne anla kirke og kloster i byen. Utenfor bygrensen ble deres kapell dedisert til Jomfruen av rosenkransen kjent; det stod ferdig tidlig på 1700-tallet og er et godt eksempel på kolonitidens arkitektur.

De porfirianske tid[rediger | rediger kilde]

Mellom 1876 og 1910 endret området rundt Mexico by sterkt karakter - preget av president Porfirio Díaz. Hovedgaten i Azcapozalco fikk elegante hus i fransk stil.

Moderne tid[rediger | rediger kilde]

Azcapotzalco endret seg dramatisk på 1900-tallet. Mexico bys storbyområde vokste og førte til at mange forsteder ble innlemmet i byen. Azcapotzalco fremstod etterhvert for et sted for middelklassen. I september 2019 ble Azcapotzalco sete for et katolsk bispedømme. I det moderne distriktet ligger blant annet parken Parque Tezozómoc.