Avtrekkerpens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Avtrekkerpens (33, Colt M1911)
Grønt: Avtrekkerpens.

Figuren viser en sammenligning av avtrekkermekanismen på AR-15 og nyere HK416/MR223 siden HK416 A3 hvor avtrekkeren også kan sikres når den ikke er spent. Fargekode: Avtrekkeren i blått, vippen for avtrekkerhaken i cyan, avtrekkerpensen i grønt, hanen i rødt, hanebøssing i oransje, broen i gult.

En avtrekkerpens er en komponent i avtrekkermekanismer på skytevåpen som særlig er brukt på avtrekkere for selvladende våpen, samt på helautomatiske skytevåpen hvis de har muligheten til å skyte enkeltskudd. Avtrekkerpensen gjør det mulig at avtrekkermekanismen kan spennes for nytt enkeltskudd selv om avtrekkeren holdes inne.

Pensen har ofte også en sikkerhetsfunksjon ved at den ikke tillater neste skudd å avfyres før sluttstykket er helt lukket,[1][2] og kan dermed forebygge hylsebrist eller hylseavrivning. Avfyring uten at sluttstykket er ordentlig lukket kan også føre til at sluttstykket får en betydelig høyere hastighet enn beregnet hvilket kan føre til skade på våpenet og sette skytteren i fare.[2] På andre selvladende skytevåpen kan det være andre sikkerhetsmekanismer som skal ivareta skytterens sikkerhet.[1]

På eldre pistoler som for eksempel Colt M1911 er avtrekkerpensen en separat komponent, mens på nyere pistoler er pensen ofte laget i form av et fremspringende punkt på avtrekkerstangen.[2][1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c . ISBN 3-930732-32-7. 
  2. ^ a b c Association, National Rifle. «An Official Journal Of The NRA | The Semi-Automatic Disconnector: How Does It Work?». An Official Journal Of The NRA (engelsk). Besøkt 3. januar 2022.