Avishistorie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Avishistorie er avisens globale historie. For Norges avishistorie se Norsk avishistorie.

Den eldste avisen i verden er trolig den kinesiske Tsing Pao (keiserens nyheter) som kom ut i Beijing i Kina rundt 1000 f.Kr. der teksten ble skåret ut i treplater og deretter trykket.

Den første egentlige avisen, et håndskrevet ark kalt «Blandet Nytt» (Kaiyuan Za Bao), kom ut i Beijing i 713. Kaiyuan var navnet på perioden da avisen kom ut. Etterhvert ble denne avisen, som var keiserdømmets offisielle kunngjøringstidende, kalt Jingbao (i Vesten kjent som Beijinggazetten etter at Beijing ble hovedstad). Den ble utgitt jevnt og trutt, så godt som daglig, helt frem til 1912.

Større statsorganisasjoner har stått for jevnlige utgivelser av kunngjøringer i lang tid, blant annet i Romerriket, der ordrene fra Julius Cæsar blei send ut i Acta Diurna. Ordet avis kommer fra det latinske begrepet «ad visum», 'om det som er sett'.

Moderne avisdrift kom imidlertid først med boktrykkerkunsten som gjorde det mulig å masseprodusere aviser. Verdens eldste trykte avis er «Relation», som ble startet av Johann Carolus. Relation aller fürnemmen und gedenckwürdigen Historien – samling av alle fine og minneverdige nyheter, kom ut i den selvstendige byen Strasbourg. I 1604 kjøpte han et komplett trykkeri og året etter var han i gang med avistrykking, fordi han hadde funnet ut at dette kunne gi en så billig framstilling sammenlignet med håndkopiering at han kunne tjene penger på produksjonen. I oktober 1605 søkte han byrådet i Strasbourg om beskyttelsesbrev mot at andre kunne kopiere det han trykte, så også opphavsrettsspørsmålet er gammelt.

Tidligere har det vært antatt at «Nieuwe Tijdinghe» som kom ut første gang i 1605 under beleiringen av Antwerpen med sine to ukentlige utgaver, var verdens eldste trykte avis, men World Association of Newspapers (WAN) godkjente bevisene for «Relation» sin eldre eksistens i 2005.

Verdens første dagsavis var Einkommende Zeitungen, innkomande nyhende, som blei grunnlagd i 1650 i Leipzig.

Den eldste tyske avisen kom i 1609 og var Aviso Relation oder Zeitung i Wolfenbuttel, den eldste franske avisen er Nouvelles Ordinairs de Divers Endroits fra 1631, den eldste britiske er Oxford Gazette fra 1665, mens USAs eldste avis kom ut i 1704 og het Boston News-Letter. Nordens eldste avis er svenske Ordinari Post Tijdender fra 1654.

I løpet av de neste tiårene kom aviser ut på engelsk, fransk og nederlandsk, og i 1645 blei den eldste avisa som fortsatt blir gitt ut, svenske Post-och Inrikes Tidningar, til.