Autorisasjonssamtale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En autorisasjonssamtale er en samtale mellom autoriserende myndighet (de som anmoder om en klarering) og den enkelte. Dette er en særnosk institusjon, da allierte nasjoner baserer seg på at det er klareringsmyndigheten (de som gir en klarering) som foretar en slik samtale.

Autorisasjonssamtalen kommer etter og på grunnlag av en sikkerhetsklarering, hvor den som er gitt autoriserende myndighet (ofte en sjef eller en sikkerhetsleder) foreta en lokal vurdering om han/hun har tillit til den som skal autoriseres. Uten en samtale skal personer ikke ha adgang til sikkerhetsgradert informasjon, hvis de får det er dette et sikkerhetsbrudd.

Det er heller ikke nødvendig å autorisere en person til samme grad som en er klarert for, hvis det ikke er tjenestlig behov for dette (f.eks. en person klarert for SH kan ha en K-autorisasjon da det ikke er noen SH-dokumenter den vil komme i kontakt med).

Dersom det fremkommer opplysninger som gjør at autoriserende myndighet ikke har tillit, vil saken bli innberettet for klareringsmyndigheten som vurderer saken og avgjør hvorvidt en person skal få autorisasjon eller ikke.