Aust-Agder Husflidslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Aust-Agder Husflidslag ble etablert i 1925 etter initiativ fra Aust-Agder Ungdomslag og Aust-Agder Landbruksselskap.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Første formann var ingeniør i Aust-Agder Kraftverk Halvor Hektoen. Formålet med foreningen var å vekke forståelse for den økonomiske og moralske betydning av arbeid i ledige stunder, enten det gjaldt reparasjoner eller produksjon av ting til eget hjem eller det var ting som kunne selges.[1] I tillegg til å arbeide for husflid både til hjemmebruk og for salg, gav husflidslaget også økonomisk støtte til blant annet Ebenezer Kvindelige Industriskole. I 1932 gikk laget inn under Norges Husflidslag. Dette året fikk styret også inn sine to første kvinnelige medlemmer, Dorothea Fløistad og Aasta Vormeli.

Oppslutning[rediger | rediger kilde]

Til tross for stor aktivitet, hadde husflidslaget i starten ikke andre medlemmer enn de som satt i styret. Etter hvert økte medlemsmassen, ikke minst som et resultat av tilsluttede lokallag. Et foreløpig toppunkt kom rundt 1980 da laget hadde en total medlemsmasse på 1801 medlemmer.[2]

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Arkivet etter Aust-Agder husflidslag er i dag oppbevart på KUBEN i Arendal. Arkivet består av blant annet møtebøker, korrespondanse, regnskap og årsmeldinger, og dekker perioden fra oppstarten i 1925 og frem til 1999.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Husflid - nyttig arbeid i ledige stunder Avtrykk, 17.11.2015
  2. ^ Dalane, Kåre: Aust-Agder Husflidslag 75 år og Husfliden Aust-Agder AS 65 år, 2000