Auguste Chapdelaine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Auguste Chapdelaine

Auguste Chapdelaine (eller 马赖, Ma Lai, født 6. februar 1814 i La Rochelle-Normande i Frankrike, drept ca. 29. februar 1856) var en fransk katolsk kinamisjonær tilhørende prestekongregasjonen Det parisiske ytremisjonsselskap. Han ble drept for sin tros skyld på misjonsmarken i Sør-Kina.

Virke i Kina[rediger | rediger kilde]

Auguste Chapdelaine forlot Frankrike i 1852 for å virke i den katolske misjon i provinsen Guangxi i Kina. Etter et opphold i Guangzhou kom han til Guangxis hovedstad Guiyang ut på våren 1854. I desember dro han sammen med Lu Tingmei til landsbyen Yaoshan i Xilin fylke der han møtte den lokale menighet på rundt 300 katolikker. Han feiret messen den 8. desember der. Ti dager etter sin ankomst der ble han arrestert og satt i Xilins fylkesfengsel. Etter 16 eller 18 dager ble han løslatt.

Fransk samtidig stikk av p Chapdelaines henrettelse

Tidlig i 1855 forlot han Guizhou , men kom tilbake til provinsen i desember samme år. Der ble han angitt av en slektning av en fersk konvertitt den 22. februar 1856. De kristne tryglet Auguste om å flykte, men han svarte: «Hvis jeg drar, vil dere lide for det. For å redde dere fra større skade, må jeg bli hos dere». Han ble arrestert i Yaoshan, sammen med noen kinesiske kristne, på ordre av Zhang Mingfeng, stedets nye mandarin, den 25. februar 1856. Anklagene gikk ut på at han var pervers og rettferdiggjorde alle forbrytelser. Han ble utsatt for kraftig pryl og stengt inne i et lite jernbur som ble hengt opp ved fengslets port. Han var allerede død da han ble hentet ut og halshogd. Hans legeme ble kastet til dyrene.

Politiske følger[rediger | rediger kilde]

Etter fransk, diplomatisk påtrykk ble den aktuelle mandarinen senere degradert. Men hendelsen kom til å bli anvendt som en foranledning for det franske engasjementet i annen opiumskrig (1856-1860).

Artikkel 13 av Tianjintraktaten som ble undertegnet da krigen var over, tilkjente den kristnre misjon rett til å spre sin tro og etablere seg i innlandet av Kina, samt i å skaffe seg fast eiendom der.

Helligkåring[rediger | rediger kilde]

August Chapdelaine ble saligkåret i 1900, og helligkåret av pave Johannes Paul II den 1. oktober 2000. Samtidig ble tilsammen 120 kinamartyrer helligkåret den dagen.

Den 3. oktober 2000 reagerte det offisielle nyhetsbyrået Xinhua med en melding der det ble tegnet et svært negativt bilde av pater Chapdelaine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]